Skip to content

WAARDOOR KAN IK EEN DOORBRAAKBLOEDING HEBBEN?

Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Vaak wordt tussentijds bloedverlies veroorzaakt door anticonceptiemiddelen. Vrouwen die met de pil (of anticonceptiepleister of vaginale ring) zijn begonnen of die overgeschakeld zijn op een andere pil, kunnen de eerste paar maanden last hebben van lichte bloedingen. Dit is een onschuldig verschijnsel. Ook een spiraaltje kan de eerste twee maanden bloedverlies geven. Bij hormonale spiraaltjes kan dit soms wel drie tot zes maanden doorgaan.

Deze bloeding is te verklaren door het feit dat het baarmoederslijmvlies dunner wordt als je hormonale anticonceptie gebruikt. Dit aanpassingsproces loopt over enkele maanden. Het anticonceptiemiddel blijft gewoon betrouwbaar. Meestal verdwijnt dit na de derde maand. Als je er na drie maanden pilgebruik nog steeds last van ondervindt of echt veel bloed verliest, is het beter om over te stappen naar een andere samenstelling of een ander anticonceptiemiddel.

Als je geen hormonale anticonceptie gebruikt, kan je een doorbraakbloeding krijgen rond de periode van je eisprong (tweetal weken voor je volgende menstruatie). Dit is het gevolg van de lichte daling van de hoeveelheid hormonen in het bloed tijdens de eisprong.

Heb je veel last van tussentijdse bloedingen en heeft dit niet te maken met het gebruik van hormonale anticonceptie, ga dan langs je arts om te onderzoeken wat de oorzaak is van het tussentijds bloedverlies.

test fig

Andere vragen over doorbraakbloeding

Andere woorden in verband met doorbraakbloeding