Skip to content

WAT ZIJN SCHAAMLIPPEN?

De schaamlippen zijn huidplooien die de dieper gelegen delen van de vulva, zoals de vagina-opening, beschermen. Er zijn binnenste en buitenste schaamlippen.

Onder normale omstandigheden zijn de lippen gesloten. Bij seksuele opwinding openen de lippen zich. De schaamlippen zijn gevoelig voor seksuele prikkels en veel vrouwen vinden het dan ook prettig wanneer de schaamlippen gestimuleerd worden aangezien de zijvertakkingen van de clitoris door de buitenste schaamlippen lopen.

Soms spreekt men van grote en kleine schaamlippen. Met de grote schaamlippen bedoelt men dan de buitenste schaamlippen. Dit is verwarrend, omdat de binnenste (kleine) schaamlippen meestal groter zijn dan de buitenste. De binnenste schaamlippen steken uit de buitenste.

De buitenste schaamlippen zijn twee behaarde huidplooien die de overgang vormen tussen de vulva en de dijen. De binnenste schaamlippen zijn niet behaarde, dunne en meestal vochtige huidplooien die de schede en de monding van de urinebuis bedekken. Aan de voorzijde, de bovenkant, komen ze samen in twee huidplooien. De buitenste plooi vormt een "luifeltje" of "capuchon" over de clitoris. De binnenste plooi loopt samen in de basis van de clitoris.