De witte bolletjes, puntjes of bultjes op je penis of eikel zijn wellicht overactieve talgkliertjes. Niets om je zorgen over te maken. Raadpleeg een arts als ze pijn doen, jeuken of irriteren.

Talgreserves

De witte bultjes of bolletjes op je penis zijn kleine talgvoorraden. Het talg is afkomstig van de talgklieren uit de huid. Talg functioneert als smeermiddel waardoor de huid en haartjes wat vettig blijven.

Dat talg kan duidelijk zichtbaar zijn in de vorm van witte puntjes of bultjes op de ballen, penis, eikel en voorhuid.
Tijdens de tienerjaren zijn bij jongens en meisjes de hormonen erg actief en verhoogt de talgproductie.

Puistjes

Soms ontstaat aan het einde van een haarzakje echter ook een echt talgpropje waardoor het haarzakje wordt afgesloten. Omdat de talgproductie gewoon blijft doorgaan, vormt zich dan een puistje. Dit kan je uitdrukken, maar het kan ook vanzelf openbarsten.

Na de puberteit worden de hormonen bij de meeste jongens en meisjes minder actief en vermindert de productie van talg. Na verloop van tijd trekt de ontsteking weg (net als puistjes op je gezicht of je rug). De (mini)puistjes verdwijnen dan bij de meeste jongens en meisjes. Soms blijven ze echter.

Deze puistjes kunnen geen kwaad en hebben geen invloed op je seksleven.

Parelketting

Het patroon dat de witte puntjes of bultjes vormen wordt ook ‘parelketting’ genoemd. Dit is een ketting van kleine, kegelvormige papillen, die meestal aan de basis van de eikel voorkomen.

De knobbeltjes variëren in grootte. Slechts zelden zijn ze groter dan 1 millimeter in doorsnede. Hun aantal varieert van enkele tot meer dan honderd. Ze zijn vleeskleurig tot wit.

De parelketting is geen soa. Het is gewoonweg een variant van de mannelijke anatomie. De papillen zijn dus niet overdraagbaar via seks. De eerste symptomen van de parelketting zijn meestal zichtbaar vanaf de puberteit.

Sommige wetenschappers beweren dat de papillen in aantal en zichtbaarheid afnemen naarmate de leeftijd vordert. Maar niet iedereen is het daarmee eens. Er is geen verband tussen de papillen en hygiëne.

Genitale wratten

Indien je seks had zonder condoom, kan het ook gaan om genitale wratten. Dezen kunnen er uitzien als bloemkoolachtige gezwelletjes, maar dus ook als kleine bultjes. Ga in dit geval naar een arts. 

Bij meisjes verschijnen soms zichtbare wratten op en rond de vagina, schaamlippen en rond de anus. Ook moeilijk zichtbare wratten zijn mogelijk, binnenin de vagina, anus of op de baarmoedermond.
Bij jongens kunnen wratten zichtbaar zijn op de eikel, op of onder de voorhuid, op de schacht van de penis, rond de anus, maar ook in de urinebuis of in de anus.

Soms gaat het gepaard met jeuk, pijn of branderig gevoel. Maar dat hoeft niet steeds.

Gelukkig bestaan er verschillende technieken om deze genitale wratten te behandelen, gaande van aanstippen met een geneesmiddel, tot behandeling met crème, maar ook behandeling met vloeibare stikstof, wegbranden, lasertherapie of operatief verwijderen.