Als man is het nuttig om maandelijks je teelballen even te onderzoeken. Teelbalkanker is zeldzaam. Het komt het vaakst voor bij mannen tussen de 15 en 35 jaar.

    Wat als ik een harde plek of knobbeltje aan mijn teelballen voel?

    Maak er een gewoonte van om elke maand even te voelen of alles goed is. Een zelfonderzoek van de teelballen duurt ongeveer 5 minuten. Voel je iets abnormaals, ga dan naar de huisarts voor verder onderzoek. 

    Hoe je teelballen controleren

    knobbeltje teelballen

    Je doet een balonderzoek best onder de douche of na een warm bad. De huid van je balzak is dan ontspannen en los.

    • Neem je teelballen voorzichtig vast. Controleer elke teelbal apart. 
    • Gebruik beide handen. Plaats je wijs- en middelvinger onderaan en je duim op de teelbal. Rol de teelbal tussen je vingers door.
    • Kijk of er een verdikking zit, ter grootte van een erwt. Het gaat dan om een knobbeltje op één van je teelballen aan de zij- of voorkant.
    • Verwar een verdikking niet met je bijballen. De bijballen voelen wat touwachtig aan en bevinden zich aan de achter- of bovenkant van de teelballen. Duw de bijbal voorzichtig weg als deze in de weg zit.
    • Als je dit elke maand doet, leer je na verloop van tijd je teelballen beter kennen en zal je het dus sneller merken als er iets verandert.
    • Mocht je een knobbeltje ontdekken, dan gaat het niet noodzakelijk om kanker. Het kan bv. ook een ontsteking zijn. Wel is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een arts raadpleegt om je teelbal verder te laten onderzoeken.

    Kanker van de teelballen

    Teelbalkanker komt niet vaak voor. Het is belangrijk dat deze vorm van kanker vroeg wordt opgespoord. Teelbalkanker is heel goed te genezen als de diagnose en behandeling in een vroeg stadium gebeurt.