Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de urineblaas door bacteriën uit de urine. Een blaasontsteking komt vooral voor bij vrouwen.

Blaasontsteking: symptomen

  • Je hebt voortdurend het gevoel dat je moet plassen.
  • Je plast kleine hoeveelheden en hebt nooit het gevoel dat je blaas volledig leeg is.
  • Je hebt soms pijn of druk in de onderbuik, bekken of rug.
  • Plassen is pijnlijk en zorgt voor een brandend, jeukend gevoel.
  • Je urine is troebel en donkerder van kleur, soms met een sterke geur.
  • Je urine bevat soms sporen van bloed.

Oorzaken van een blaasontsteking

  1. Bacteriën die via de plasbuis de blaas binnenkomen, en zich aan de blaaswand hechten wanneer je te weinig water hebt gedronken of omdat de blaaswand beschadigd is, en die dan de blaaswand irriteren.
  2. Ziektekiemen aanwezig op de huid die bij een vrouw tot in de blaas gestuwd worden, bv. wanneer vaginaal een penis heen en weer beweegt, want de vagina ligt vlak naast de plasbuis.
  3. Bacteriën afkomstig uit de endeldarm die via de huid en de plasbuis in de urineblaas geraken.

Meestal is een blaasontsteking het gevolg van de bacterie Escherichia Coli. De kans dat er een blaasontsteking ontstaat hangt van verschillende bijkomende factoren af:

  • De gezondheids- en hormonale toestand van de vrouw in het algemeen en van de blaas: vrouwen met suikerziekte of na de menopauze hebben gemakkelijker een blaasontsteking.
  • De aard van het seksueel contact: langdurige vaginale penetratie bij onvoldoende bevochtiging, vaginaal of anaal betasten tijdens seks, seks met sterk wrijvende voorwerpen.
  • De samenstelling van de urine: hoe minder verdund, hoe meer kans op blaasontsteking.

Hoe kan je een blaasontsteking voorkomen?

Je kan een blaasontsteking nooit volledig voorkomen, maar de beste voorzorgsmaatregelen zijn deze:

  • Ga plassen meteen na de seks én drink dan ook een groot glas water. Een deel van de bacteriën wordt sneller afgevoerd zodat ze niet in het urinekanaal terechtkomen. Als er toch nog bacteriën in je blaas aanwezig zijn kunnen die bovendien minder makkelijk de blaaswand aanvallen.
  • Drink veel water en kruiden- of fruitthee (zeker als je last hebt van je blaas). Gebruik weinig koffie, groene thee, frisdranken en alcoholhoudende dranken.
  • Veeg altijd van de vagina richting de aars bij toiletbezoek en bij het wassen.
  • Heb na anale seks geen vaginaal contact.
  • Gebruik geen intieme spray of wasgel en wees spaarzaam met zeep. Deze middeltjes kunnen je bacterieniveau in de war brengen.

Blaasontsteking: behandeling

Heb je na de seks een vreemd, prikkelbaar gevoel in je blaas? Ga dan naar je dokter voor medicatie. Wacht niet te lang, snelle behandeling is nodig.  

De arts zal een (korte) antibiotica-kuur voorschrijven om de ontsteking te behandelen. Door onderzoek van een urinestaal kan de arts onmiddellijk een diagnose stellen.

Soms is er ook een lichamelijk onderzoek nodig, bijvoorbeeld om zeker te zijn dat het niet om een opstijgende urineweginfectie gaat. Of om uit te sluiten dat er uitlokkende lokale oorzaken zijn zoals bijvoorbeeld een vaginale infectie.

Soms zal een urinestaal naar het labo gestuurd worden, bijvoorbeeld als een blaasontsteking zonder verklaring dikwijls terugkomt.

De arts zal de therapie meestal al opstarten voor de uitslag van de bacteriekweek bekend is. 

Gevolgen van blaasontsteking

Behandeling is belangrijk omdat een blaasontsteking kan opstijgen en op die manier een nierbekkenontsteking kan veroorzaken.

Behandeling van een blaasontsteking moet in minder dan twee dagen de klachten opheffen. Contacteer je arts terug indien je één van de volgende, bijkomende klachten krijgt:

  • Bloed in de urine
  • Koorts
  • Onderrugpijn
  • Geen snelle verbetering van de initiële klachten

Het kan immers gaan om een resistente bacterie of om een gevaarlijke opstijgende urineweginfectie.

Honeymoon disease

Het risico op blaasontstekingen stijgt van zodra een vrouw seksueel actief wordt. Heb je na een periode zonder penetratie plots veel seks, dan hou je hier soms een blaasontsteking aan over.

Dit doet zich bijvoorbeeld voor als je een nieuwe sekspartner hebt, net verliefd bent, of op vakantie gaat. Daarom spreekt men van de ‘honeymoon disease’.

Bij geslachtsgemeenschap komen bacteriën van de huid gemakkelijk in het urinekanaal terecht.

Is een blaasontsteking besmettelijk?

Neen, een blaasontsteking is een irritatie van de blaaswand door bacteriën op die plaats. Je kan een blaasontsteking niet doorgeven aan je sekspartner. Vrijen tijdens een blaasontsteking is helemaal niet prettig, en doe je dus daarom beter niet. 

Een blaasontsteking kan wel door seks worden uitgelokt, maar je 'krijgt' het niet van een partner. Het is dus geen soa.

Bepaalde klachten die bij een blaasontsteking horen, zoals moeilijk uitplassen, aandrang om te plassen zonder te kunnen plassen, een minder krachtige straal, anders ruikende urine, .. kunnen bij mannen echter wel een teken van een soa of een ontsteking van hoger gelegen organen (bv. prostaat) zijn.

Dus bij een man met dergelijke klachten moet er eerst een uitvoerig onderzoek en behandeling gebeuren vooraleer zonder condoom mag gevreeën worden.

Kunnen mannen een blaasontsteking hebben?

Ja, al komt het eerder zelden bij mannen voor. Bij mannen is het urinekanaal zo’n vijf keer langer zodat de blaas minder bereikbaar is voor bacteriën. De afstand tussen aars en penis is ook groter.

Niettemin, als een man tekenen van een blaasontsteking vertoont, dan is dit altijd en meteen zeer ernstig te nemen. Onmiddellijk vergaand onderzoek is noodzakelijk.

Waarom hebben vrouwen veel vaker een blaasontsteking?

Dit heeft alles te maken met de vrouwelijke lichaamsbouw. Bij vrouwen liggen plasbuis en anus dicht bij elkaar, waardoor microben uit de darm makkelijker tot bij de plasbuis en de urineblaas geraken.

Bovendien is het urinekanaal bij de vrouw maar enkele centimeters lang, zodat bacteriën die zich op de huid bevinden de blaas sneller bereiken dan bij de man.

Wat als je al verschillende blaasontstekingen had?

Heb je meer dan twee blaasontstekingen per jaar, spreek dan hierover met je arts. Er moet dan verder nagekeken worden wat de oorzaak hiervan is.

Kan seks tijdens een blaasontsteking?

Liever niet. Het is pijnlijk en door de seks kunnen de klachten verergeren. Wacht liever tot de pijn weg is en de ontsteking volledig genezen is.