U bent hier

/
Vanaf welke leeftijd mag ik seks hebben?
Seks & de wet
Vanaf welke leeftijd mag ik seks hebben?
jongen lacht
Vraag

Op dit moment is de wettelijke minimumleeftijd om seks te hebben 16 jaar. Heeft iemand seks met een min zestienjarige, zelfs al is die akkoord, dan spreekt men over aanranding van de eerbaarheid.

Wat zegt de wet hierover?

De wet heeft bepaalde 'regels' opgesteld over het hebben van seks. Op dit moment - en daarover is in het parlement al heel wat gediscussieerd - zegt de wet dat de wettelijke minimumleeftijd voor seksueel contact 16 jaar is. Of je er op dat moment al klaar voor bent, is een andere zaak. Als je seks hebt met een jongere die nog geen 16 is, dan is dit wettelijk gezien strafbaar: het wordt beschouwd als "aanranding van de eerbaarheid".

Wanneer je seks hebt met een jongere van nog geen 14, wordt dit wettelijk beschouwd als "verkrachting". Vrijen met een meisje of jongen tussen 16 en 18 jaar is dus niet verboden. Dit is natuurlijk maar het wettelijke aspect, eerst moeten je partner en jij zelf bepalen of jullie er al klaar voor zijn.

Verschil in leeftijd

Leeftijdsverschil kan een rol van betekenis spelen bij seks: bijvoorbeeld doordat de ene al meer ervaring heeft dan de ander. Maar dat is maar één factor. Het belangrijkste is dat jullie je er allebei goed bij voelen en mekaar gelijkwaardig behandelen.