U bent hier

/
Kan de g-plek voor een orgasme zorgen?
Orgasme
Kan de g-plek voor een orgasme zorgen?
Kan de g-plek voor een orgasme zorgen?
Vraag

Sommige vrouwen kunnen een orgasme krijgen als de g-plek wordt gestimuleerd, anderen niet. Zeker niet elke vrouw heeft een g-plek.

Weinig zekerheid over g-plek

De g-plek zou 'ontdekt' zijn door Ernst Gräfenberg, vandaar haar naam. Het gaat over een plek in de vagina waar verschillende zenuwbanen samenkomen, wat zorgt voor een grotere gevoeligheid. Eén van de mogelijke verklaringen stelt dat de clitoris slechts het uitwendige topje is van een groter inwendig orgaan dat op een bepaalde plek tegen de vaginawand aankomt. Dat zou de g-plek kunnen zijn. Maar niet elk meisje of elke vrouw lijkt opgewonden te raken of een orgasme te krijgen als deze plek gestimuleerd wordt. Het zou ook de g-plek zijn die bij prikkeling kan leiden tot een vrouwelijke ejaculatie (een zogenaamd spuitorgasme).

G-plek in de vagina

Vrouwen omschrijven de g-plek als een ribbelige weefselstructuur die 3 tot 5 centimeter boven de ingang van de vagina ligt. Als je een g-plek hebt, kan je ze voelen als je een vinger in je vagina brengt, met de handpalm naar de buik gericht (het 'kom eens hier-gebaar' maken). Ook door de penis kan bij bepaalde standjes de g-plek geraakt worden.