U bent hier

/
Hoe voelt een orgasme?
Orgasme
Hoe voelt een orgasme?
Hoe voelt een orgasme?
Vraag

Bij een orgasme trekken de spieren in de geslachtsdelen ritmisch samen. Ze spannen en ontspannen zich een aantal keren, terwijl er een lekker gevoel door je lichaam trekt.

Het gevoel van een orgasme

Het is alsof de opgebouwde spanning plots wordt losgelaten, een ontlading, waarbij er een golf van genot doorheen je lichaam stroomt. Je adem stokt, je lichaam trilt of schokt, je kreunt (stil of luid) en na een aantal golven van genot ebt het gevoel langzaam weg. Soms voel je je daarna erg ontspannen of zelfs slaperig.

Een orgasme bij mannen

Bij mannen is vaak de eerste genotspiek het hoogst, waarna de pieken afnemen. Ze kunnen spiersamentrekkingen over de volledige lengte van de penis ervaren, en zelfs in de anus. Mannen hebben tijdens het orgasme (meestal) een ejaculatie.

Een orgasme bij vrouwen

Vrouwen ervaren eerder een hoog niveau van genot, dat langer duurt dan het genot bij mannen, maar waarin de piek niet zo uitgesproken is. Sommige vrouwen voelen het orgasme in de buurt van de clitoris, anderen diep in hun buik en nog anderen voelen hun hele lichaam tintelen. Er zijn contracties mogelijk van de bekkenbodemspieren, over de hele baarmoeder, en zelfs in het voorste deel van de vagina en in het voorste deel van de anus. Ook de clitoris kan gaan zwellen en samentrekken bij het klaarkomen.

Elk orgasme verschilt

Een orgasme is voor iedereen verschillend en hoeft niet elke keer hetzelfde aan te voelen. De intensiteit van een orgasme kan gaan van een kleine prikkeling die je nauwelijks waarneemt, tot een aantal krachtige golven doorheen je hele lichaam. De ene keer kan het kort en heftig zijn, de andere keer lang en uitgerekt. Soms duurt het lang voor het komt, soms is het er meteen. Hoe je het orgasme ervaart, heeft te maken met de duur en de mate van de opwinding, en met hoe je gestimuleerd werd.