Vroeg klaarkomen gebeurt vaker bij mannen dan bij vrouwen. De vraag is natuurlijk wat ‘te vroeg’ is. Een voorbeeld daarvan is ongewild een orgasme krijgen voor de penetratie of 1 minuut na de penetratie.

Komen vroegtijdige orgasmes vaak voor?

Ja. 15% van de seksueel actieve mensen in Vlaanderen zegt dat ze te snel een orgasme krijgen. Mensen vinden het moeilijk om over dit probleem te praten met een arts of seksuoloog. Schaam je er niet voor en bespreek het. 

5 tips om het orgasme uit te stellen

Kom je altijd te vroeg klaar? Leer je orgasme te controleren met deze tips: 

1  Stop-start methode

Stop de stimulatie en seksuele prikkelingen net voor je bijna klaarkomt. Dit kan je doen bij het masturberen en tijdens de penetratie. Je vertraagt of stopt met bewegen tot je voelt dat je niet meer onmiddellijk zal klaarkomen.

Je kan dat ook doen tijdens het voorspel. Stop met knuffelen, strelen, likken net voor je klaarkomt. Je doet weer verder als de opwinding is afgenomen. 

Wissel tijdens het vrijen eens van positie. Het is vaak door bewegingen  te herhalen tijdens het vrijen dat je klaarkomt. Door dat te onderbreken, stop je ook even de opwinding. Ook helpt het de penis op een andere manier te stimuleren.

Probeer een ander standje. Bij sommige standjes kan de onderste partner minder bewegen. Daardoor wordt de penis minder gestimuleerd. Eén van die standjes is bijvoorbeeld het amazonestandje

Je kan eindigen met klaarkomen.

2  Je ballen naar beneden trekken

Je teelballen komen naar boven en trekken dichter bij je lichaam als je bijna klaarkomt. 

Neem je balzak vast met je duim en wijsvinger en trek hem zachtjes even naar beneden. Dat doe je net voor het moment dat je denkt dat je het niet langer kan tegenhouden. Daarmee kan je soms een ejaculatie tegenhouden. 

Ook je partner kan dit doen. Of jullie wisselen af. Je kan eindigen met klaarkomen. 

ballen-naar-beneden-trekken_allesoverseks

3  Knijpen net onder de eikel: de knijptechniek

Druk stevig met de duim bovenaan en twee vingers onderaan op de schacht van de penis, net onder de eikel. Daardoor vermindert de opwinding. Daarna kan je weer verder stimuleren. De knijptechniek kan je oefenen tijdens het masturberen.

Je kunt de knijptechniek een paar keer herhalen. Als je doorhebt hoe deze techniek werkt, kan je hem ook toepassen bij partnerseks. Je kunt het dan zelf doen. Of je partner kan je daarbij helpen.

Het is beter dat je op het einde klaarkomt om pijn in je ballen (blauwe ballen) te vermijden. 

knijptechniek_allesoverseks

4  Masturbeer voor het vrijen

Als je masturbeert en klaarkomt, duurt het vaak langer om opnieuw klaar te komen. 

5  Orgasme uitstellen door afleiding

Denk aan iets anders dan aan seks. Je kan denken aan iets dat absoluut niet opwindend is, iets dat je zin wegneemt. 
Je kan eindigen met klaarkomen.

6  Oprekken van de voorhuid en de eikel minder gevoelig maken

Bij een erectie, schuift de voorhuid naar achter en komt je eikel bloot te liggen.  Dat is zo als je niet besneden bent. Je eikel is heel gevoelig. Ook het toompje is heel gevoelig. Het toompje is het stukje huid waarmee de voorhuid aan de eikel vast zit. 

Heb je een langere voorhuid, dan kan de eikel ook bij een erectie iets meer bedekt blijven. Als je eikel altijd bedekt is geweest, is het slijmvlies op je eikel dun gebleven. Je eikel zal dan heel erg gevoelig zijn. Daardoor kom je snel klaar.

Is dit het geval, dan kan je deze oefening doen. Doe het wel stap voor stap.

  • Begin met een slappe penis. Probeer elke dag enkele keren de voorhuid terug te trekken. Zo ligt je eikel bloot.
  • Let op, het mag geen pijn doen. Het kan helpen om babyolie of een ander neutraal zalfje te gebruiken. Als het pijnlijk is, heb je mogelijk last van Phimosis. Forceer je niet. 
  • Lukt dit, probeer dit dan ook te doen bij een erectie. Maar ook hier is het belangrijk om te stoppen als het pijn doet.
  • Je kan je eikel minder gevoelig maken door een paar keer per dag te zorgen dat je eikel geprikkeld wordt zonder dat er seks is. Zo ontstaat geleidelijk een soort laagje op je eikel dat hem minder gevoelig maakt. Je kan dit doen door hem bijvoorbeeld bloot te leggen tegen de stof van je ondergoed. Je eikel kan wat lichter van kleur worden omdat het laagje minder doorzichtig is.

Gemiddelde duur van de vrijpartij tot de ejaculatie

Bij penetratie duurt het gemiddeld 5 à 6 minuten tot de ejaculatie

De tijd tot ejaculatie is enkel onderzocht bij vaginale seks (penis in de vagina). Met deze tijd zijn de meeste mensen tevreden.

Voor vrouwen is penis in vagina-seks meestal niet voldoende om een orgasme te krijgen. Ook de korte duur is niet ideaal om klaar te komen als vrouw.

Veel mannen vinden dat ze te vroeg klaarkomen. Maar die korte duur is het gemiddelde van de meeste mannen.

Praat met je partner om te weten hoe deze er over denkt.

  • Kom je bij elke vrijpartij te snel klaar, zodat het vrijen eigenlijk kort duurt?
  • Wat vind je zelf?
  • Wat vindt je partner?
  • Geniet je van het vrijen, lang of kort?
  • Hoe is dat voor je partner?

Zorg ervoor dat het werken aan het uitstellen van een orgasme niet alles is in jullie seksuele relatie, dat je het luchtig en ontspannend kan houden.

Jullie kunnen ook afspreken dat jullie ervoor zorgen dat eerst de ene partner klaarkomt en dan pas de andere.

De oorzaken van te vroeg klaarkomen

Er zijn verschillende zaken die ervoor kunnen zorgen dat je (te) vroeg klaarkomt. Het kan te maken hebben met je gedachten en gevoelens, je omgeving of je lichaam. 

Je kan ideeën hebben die je angstig of onzeker maken. Deze ideeën zorgen voor spanning. Deze spanning kan ervoor zorgen dat je sneller klaarkomt dan je zou willen. Gedachten die je onzeker of angstig kunnen maken, zijn:

  • Een nieuwe partner. Het is altijd spannend de eerste keer seks, misschien voel je druk om het goed te doen.
  • Het is ook normaal dat je de eerste keren dat je penetratieseks met iemand hebt, snel klaarkomt. De prikkeling is dan nieuw voor jou. Naarmate je penetratieseks meer ‘gewoon’ bent, kom je meestal minder snel klaar.
  • Te veel met je sekspartner bezig zijn. Je bent niet ontspannen bezig met wat er in je eigen lichaam omgaat en je wil het vooral heel goed doen voor je sekspartner.
  • Stress
  • Angst dat je penis niet stijf zal blijven. De vrees om je erectie te verliezen, kan maken dat je sneller klaarkomt.

In je omgeving kunnen er ook zaken zijn die spanning geven.

  • Misschien woon je thuis en kunnen je ouders, broer of zus zo binnen wandelen.
  • Of heb je dunne muren en ben je bang dat anderen je kunnen horen. Je bent dan meer met je omgeving bezig, wat spanning kan geven waardoor je sneller klaar komt.

Wat je lijf betreft, kan het zijn dat je gewend bent geraakt om snel klaar te komen. 

  • Bijvoorbeeld als je altijd snel of in stresserende omstandigheden moest klaarkomen tijdens het masturberen. Je lichaam staat dan steeds op scherp en reageert snel. Het is belangrijk dat je lichaam voldoende ontspannen is.
  • Ook kan je een overgevoelige eikel hebben waardoor je sneller klaarkomt. Als je bijvoorbeeld altijd hebt gemasturbeerd met de voorhuid over de eikel. 
  • Ook alcohol, drugs of medicatie kunnen ervoor zorgen dat je lichaam anders op prikkels reageert en dat je te snel klaarkomt. 

Vroegtijdig klaarkomen kan ook een biologische oorzaak hebben. Als je hier onzeker over bent, bespreek dit met je huisarts of een seksuoloog. Die kan bekijken of er een lichamelijke oorzaak is. Is de oorzaak niet fysiek, dan is verdere therapie misschien de oplossing.

Heb je met een besneden penis minder last van te vroeg klaarkomen?

Ja. Na besnijdenis vraagt een orgasme meer inspanning. Een besneden persoon doet er gemiddeld langer over om klaar te komen dan iemand die niet besneden is.

Een besneden penis is minder gevoelig dan een onbesneden penis. Dit heeft verschillende redenen. De voorhuid is een erogene zone, een penis zonder voorhuid heeft dus minder gevoelige zones. 

De voorhuid zorgt mee voor seksuele stimulatie. Door de voorhuid op en neer te bewegen over de eikel wordt de penis gestimuleerd.

Door de besnijdenis wordt de eikel ook minder gevoelig doordat de bedekking van de voorhuid weg is en de eikel een eigen beschermlaagje maakt. 

Hoe is opwinding aan een orgasme gelinkt?

Je reageert op seksuele prikkels. Je verlangen in seks groeit, je geraakt opgewonden, en die opwinding wordt erg intens waardoor je een orgasme kan hebben. In theorie gebeurt dit in 5 fasen, dit heet de seksuele responscyclus

Daarom is het belangrijk je lichaam en je erogene zones goed te leren kennen. Leer hoe je reageert op seksuele prikkels en leer je eigen seksuele opwinding goed te herkennen en doorvoelen.

Op een bepaald moment tijdens de seks kom je op een point of no return. Dit is het punt waarop je je ejaculatie niet meer kan tegenhouden. Iedereen heeft dit. 
Wil je nog niet klaarkomen, blijf dan voor het point of no return. Laat de opwinding verminderen en daarna terug toenemen. Je kan eindigen met klaarkomen. 

Blijft vroegtijdig klaarkomen een probleem in je seksleven?

Contacteer een huisarts of seksuoloog, alleen of samen met je partner. 

De huisarts of seksuoloog gaat op zoek naar andere of dieperliggende oorzaken en zoekt mee naar manieren om een oplossing te vinden.