U bent hier

/
Wat kan ik doen als ik te snel klaarkom?
Te vroeg klaarkomen
Wat kan ik doen als ik te snel klaarkom?
jong koppel in bed
Vraag

Veel mannen komen te vroeg klaar, terwijl vrouwen soms laat of niet klaarkomen. Medicijnen bestaan er niet voor, maar je kan jezelf wel trainen.

Controle krijgen over je opwinding

Het leren kennen van je eigen lichaam kan je al een heel eind verder helpen. Dit betekent dat je leert hoe je reageert op seksuele prikkels en je eigen seksuele opwinding leert kennen. Concreet betekent dit dat je leert aanvoelen wanneer je je nog vóór het 'punt van onvermijdelijkheid' bevindt. Op dat moment stop je de stimulatie en seksuele prikkelingen. Je vertraagt of stopt bijvoorbeeld met bewegen, wisselt van handeling of van standje,...

Ook is et zo dat bij penetratie het meestal de diepe stootbewegingen zijn die mannen doen klaarkomen. Door uitgebreid voorspel, en eerst oppervlakkige penetratie toe te laten, wordt de penis minder direct gestimuleerd.  Als de vrouw meer de leiding neemt tijdens het vrijen, kan zij dit orkestreren. Daarom is het ook goed om tijdens het neuken regelmatig van positie te wisselen. Hierdoor komt de druk op de penis niet altijd op dezelfde plaats te liggen en wordt die telkens anders gestimuleerd.

Te snel klaarkomen en je lief

Het is niet altijd prettig dat je als man zeer snel een orgasme hebt en je lief nog lang geen orgasme heeft. Daarom is het best als man eerst werk te maken van het orgasme van je lief en dan pas zelf aan je eigen orgasme te denken. Meisjes komen niet vaak klaar door penetratie (terwijl net dat mannen doet klaarkomen), dus daar kan je als man beter even mee wachten. Je kan penetratie vervangen door dingen met haar te doen waardoor ze wel klaarkomt. Bijvoorbeeld strelen, masturberen, likken, jullie lichamen tegen elkaar aanwrijven enzovoort. 

Orgasme uitstellen met technieken

Je kan een ejaculatie ook tegenhouden door je ballen eventjes zelf naar beneden te trekken. Of je kan je lief dit laten doen, net voor je het gevoel hebt dat je gaat klaarkomen. Plaats hiervoor de duim en wijsvinger als een ring om de balzak en trek hem zachtjes even naar beneden. Er bestaan ook technieken die erop gericht zijn om je ‘point of no return’ te leren herkennen. Dit is het punt waarop je als man klaar bent om te ejaculeren. Als je eenmaal op dit punt bent aangekomen, kan je je orgasme niet meer tegenhouden. Maar je kan wel oefenen om de prikkelingen te herkennen die dit punt inleiden en zo je orgasme leren uitstellen. Deze technieken zijn de knijptechniek en de stop-start methode.

Orgasme uitstellen door afleiding

Een manier die ook gebruikt wordt om een mannelijk orgasme tegen te houden, is aan iets anders denken dan aan seks. Dat kan door te denken aan iets dat absoluut niet opwindend is, integendeel zelfs dat je zin wegneemt. Dit kan wel even helpen, maar het leidt ook de aandacht af van het plezante van seks, en dat kan eigenlijk niet de bedoeling zijn. 

Te snel klaarkomen door andere factoren

Lukt dit alles niet dan kan je nog naar de huisarts of seksuoloog. Die kan onderzoeken of er andere dieper liggende oorzaken zijn. Soms kan vroeg klaarkomen duiden op angst voor intimiteit. Door snel te ejaculeren vermijd je dan als het ware de intieme aspecten van seks.
Het kan ook een gevolg zijn van de gewoonte om seksuele handelingen snel of onder druk te laten plaatsvinden. Maar het kan ook te maken hebben met stress, spanningen of faalangst. Eerst moet uitgemaakt worden of de aanleiding fysiek is. Is dit niet het geval, dan is verdere therapie misschien de oplossing.