De aars of anus bestaat uit twee spieren en mondt uit in de darm. De aars is bekleed met slijmvlies en is daarom kwetsbaar.  

Spieren

De aars bestaat uit 2 spieren.

  • De buitenste spier: deze houdt de aars gesloten. Deze spier moet ontspannen zijn om te kunnen genieten van anale seks. 
  • De binnenste spier: deze ontspant zich pas onder lichte druk van stoelgang, een vinger of een penis die er voorbij wil.

Endeldarm

aars en endeldarm

De endeldarm of rectum is het stuk darm net voorbij de aars.

De endeldarm gaat eerst richting de navel, maar na 5 à 7 centimeter maakt hij een draai in de andere richting, naar je rug toe.

In deze darm verzamelt de stoelgang zich, die via de anus het lichaam verlaat.

Bots je op een ‘muur’ bij anale seks, forceer dan niet. Zoek samen een ander standje waarbij je geen pijn ervaart.

Anus en seks

De anus is een gevoelig plekje en kan daarom gestimuleerd worden tijdens het masturberen of vrijen. Dat komt omdat er zich aan het uiteinde zenuwcellen bevinden en omdat bij mannen de prostaat zich in de buurt van de anus bevindt.

Omdat er stoelgang lang de aars passeert, houdt niet iedereen ervan om de anus te strelen, likken of te penetreren. Wil je zeker zijn dat je 'proper' bent? Bekijk dan deze tips.

Meer info over anale seks

Slijmvlies

Het slijmvlies van de aars is kwetsbaar. Wil je experimenteren met je anus tijdens seks? Wees dan voorzichtig.

Bij penetratie ontstaan kleine wondjes in het slijmvlies. Via die wondjes kunnen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) en het hiv-virus het lichaam binnendringen. Neuken met condoom is de beste bescherming tegen hiv en soa's.

Problemen met de anus

Endeldarmkanker 

Endeldarmkanker wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Het wordt seksueel overgedragen en bestaat in meer dan 100 varianten. Sommige types veroorzaken genitale wratten. Mensen met hiv en mensen met een lagere weerstand lopen een groter risico. Endeldarmkanker komt niet zo vaak voor.

Aarskloven

Een anale fissuur kan ontstaan ten gevolge van diarree, anale seks of onoordeelkundig dildogebruik. In een meerderheid van de gevallen spelen constipatie en te harde ontlasting een rol. De te harde, droge stoelgang kan een wondje veroorzaken. Eenmaal er een wondje is, geneest het moeilijk vanzelf.

Aambeien

Als iemand aambeien heeft, wijst dit er niet op dat die persoon anale seks heeft gehad. Ze ontstaan door andere oorzaken. Wanneer je last hebt van aambeien kunnen deze wel geïrriteerd geraken en gaan bloeden. Anale seks is dan te vermijden. Wil je het toch doen, gebruik dan veel glijmiddel. Doe het ook rustig en stop wanneer het pijn doet.