De aars of anus bestaat uit twee spieren en mondt uit in de darm. Dit gevoelig plekje kan gestimuleerd worden tijdens het masturberen of vrijen. Het slijmvlies van de aars is kwetsbaar en vraagt een voorzichtige aanpak. 

Anus en seks

De anus is een gevoelig plekje. Aan het uiteinde bevinden zich namelijk zenuwcellen en bij mannen zit de prostaat in de buurt. Omdat er stoelgang lang de aars passeert, houdt niet iedereen ervan om de anus te strelen, likken of te penetreren. Wil je zeker zijn dat je 'proper' bent? Bekijk dan deze tips.

Meer info over anale seks

Spieren

De aars bestaat uit 2 spieren.

  • De buitenste spier: deze houdt de aars gesloten. Om te genieten van anale seks moet deze ontspannen zijn. 
  • De binnenste spier: deze ontspant zich pas onder lichte druk van stoelgang, een vinger of een penis die er voorbij wil.

Endeldarm

aars en endeldarm

De endeldarm of rectum is het stuk darm net voorbij de aars. In deze darm verzamelt de stoelgang zich, die via de anus het lichaam verlaat.

Bots je op een ‘muur’ bij anale seks, forceer dan niet. Zoek samen een ander standje waarbij je geen pijn ervaart.

Slijmvlies

Het slijmvlies van de aars is kwetsbaar en vraagt een voorzichtige aanpak. 

Bij penetratie ontstaan kleine wondjes in het slijmvlies. Via die wondjes kunnen soa's het lichaam binnendringen. Bescherm jezelf en je partner(s) hiertegen door een condoom te gebruiken. 

Problemen met de anus

Doet je anus pijn of ervaar je andere problemen? Maak een afspraak bij de huisarts om advies in te winnen. Ook vermijd je best anale seks. Wil je het toch doen? Pak het dan rustig aan, gebruik veel glijmiddel en stop wanneer het pijn doet. 

Endeldarmkanker 

Endeldarmkanker wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Het wordt seksueel overgedragen en bestaat in meer dan honderd varianten. Sommige types veroorzaken genitale wratten. Mensen met hiv en mensen met een lagere weerstand lopen een groter risico. Endeldarmkanker komt niet zo vaak voor.

Aarskloven

Een anale fissuur kan ontstaan ten gevolge van diarree, anale seks of bruut dildogebruik. In een meerderheid van de gevallen spelen constipatie en te harde ontlasting een rol. De te harde, droge stoelgang kan een wondje veroorzaken. Eenmaal er een wondje is, geneest het moeilijk vanzelf.

Aambeien

Als iemand aambeien heeft, wijst dit er niet op dat die persoon anale seks heeft gehad. Ze ontstaan door andere oorzaken. Wanneer je last hebt van aambeien kunnen deze geïrriteerd geraken en gaan bloeden.