De aars bestaat uit 2 spieren en mondt uit in de darm. De aars is bekleed met slijmvlies en is daarom kwetsbaar.  

Spieren

De aars bestaat uit 2 spieren:

  • De binnenste ontspant zich pas onder lichte druk van stoelgang, een vinger of een penis die er voorbij wil.
  • De buitenste spier houdt de aars gesloten. Leer die te ontspannen om te genieten van anale seks.

Bij een orgasme trekken de spieren in de aars samen. Je vinger, de penis of een seksspeeltje terugtrekken op het moment dat je partner klaarkomt kan daardoor pijnlijk zijn. Trek pas terug een tijdje na het klaarkomen.

Endeldarm

aars en endeldarm

De endeldarm of rectum is het stuk darm net voorbij de aars. De endeldarm vormt samen met de blinde darm, het colon en de anus een onderdeel van de dikke darm. Hij meet 15 tot 20 cm lang.

Hij heeft een specifieke vorm. De endeldarm gaat eerst richting de navel, maar na 5 à 7 centimeter maakt hij een draai in de andere richting, naar je rug toe.

In deze darm verzamelt de stoelgang zich, die via de anus het lichaam verlaat.

Bots je op een ‘muur’ bij anale seks, forceer dan niet. Laat de ander een betere positie zoeken, zodat het geen pijn doet.

Ontlasting

Omdat de ontlasting langs de aars passeert, houdt niet iedereen ervan om die van hun partner te strelen, likken of te penetreren.

Nochtans worden in het lagere deel van de endeldarm, waar je met je vinger nog net bij kan, weinig uitwerpselen opgehouden. Je kan je partner ook vragen om vooraf een darmspoeling te doen.

Gevoelig plekje

De anus is een gevoelig plekje en kan daarom gestimuleerd worden tijdens het masturberen of vrijen. Dat komt omdat er zich aan het uiteinde zenuwcellen bevinden en omdat bij mannen de prostaat zich in de buurt van de anus bevindt.

Slijmvlies

Het slijmvlies van de aars is kwetsbaar.

Bij penetratie ontstaan kleine wondjes in het slijmvlies. Via die wondjes kunnen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) en het hiv-virus het lichaam binnendringen. Neuken met condoom is de beste bescherming tegen hiv en soa's.

Je kan ook last krijgen van aambeien of van anale kloven in of rondom de anus. 

Endeldarmkanker 

Endeldarmkanker komt niet zo vaak voor. Het wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Het wordt seksueel overgedragen en bestaat in meer dan 100 varianten. Sommige types veroorzaken genitale wratten. Mensen met hiv en mensen met een lagere weerstand lopen een groter risico.