De baarmoeder situeert zich in de onderbuik van de vrouw en is een peervormig orgaan tussen 7 en 10 cm lang. De baarmoeder is een holle spiermassa die zich tussen de blaas en de endeldarm bevindt.

  Baarmoeder: onderdelen

  baarmoeder

  De baarmoeder bestaat uit:

  • Baarmoederslijmvlies: (endometrium) vormt de bekleding van de baarmoeder. In het baarmoederslijmvlies kan een bevruchte eicel zich nestelen en uitgroeien tot een embryo.
  • Baarmoederwand: bevindt zich aan de buitenkant van de baarmoeder. De baarmoederwand bestaat uit 3 lagen. Van buiten is de wand vrijwel glad, de middelste laag is spierweefsel. De binnenste laag bestaat uit slijmvlies. 
  • Baarmoederhals: het onderste deel van de baarmoeder. De baarmoederhals vormt de verbinding van de baarmoeder met de vagina. Je kan de baarmoederhals met je vingers in de vagina voelen op ongeveer 10 centimeter naar binnen als een kleine, beetje harde bobbel die terugveert bij aanraking. Het voelt wat aan zoals wanneer je tegen het uiteinde van je neus duwt.
  • Baarmoedermond: zit op het einde van de vagina. Via de baarmoedermond en baarmoederhals is de baarmoeder verbonden met de vagina. De baarmoedermond is een zeer kleine, vernauwde opening in de baarmoederhals. De baarmoedermond is dus geen wijd openstaande holte zoals soms gedacht wordt.
  • Via de eileiders is de baarmoeder verbonden met de eierstokken.

  Gekantelde baarmoeder

  Meestal ligt de baarmoeder wat naar voren gekanteld. Ongeveer 10% van de vrouwen echter heeft een baarmoeder die achterover ligt. Het komt vaker voor bij Aziatische vrouwen. Dit is niet ernstig en meestal geeft het geen klachten. Als er toch symptomen zijn, gaat het over de volgende: 

  • menstruatiestoornissen
  • pijn in de rug of het bekken
  • pijn bij geslachtsgemeenschap in de vagina, onderbuik of rug
  • moeilijk zwanger worden

  Aangezien klachten zelden voorkomen, moet er meestal ook niets gedaan worden aan een achteroverliggende baarmoeder. 

  Penis stoot tegen baarmoedermond

  Bij een vrouw die een achterover gekantelde baarmoeder heeft, kan de penis tegen de baarmoedermond stoten. Of de vrouw dit als prettig ervaart of niet, hangt af van persoon tot persoon.

  Sommige vrouwen ervaren deze bewegingen als pijnlijk. Nog anderen vinden het leuk of opwindend als de baarmoedermond wordt geprikkeld tijdens het vrijen. Ook is er een groep vrouwen die maar weinig gevoel ervaart aan de baarmoedermond. 

  Baarmoeder bij opwinding

  baarmoeder bij opwinding

  Als de vrouw opgewonden is, zal de schede in volume toenemen. Ook de baarmoeder zal van positie veranderen bij seksuele opwinding.

  De baarmoeder hangt op aan enkele banden die als een soort van bretels fungeren. Die banden zullen uitrekken bij opwinding waardoor de vagina wijder wordt getrokken zoals een tentzeil tussen zijn stokken wordt opgespannen. 

  Tegelijk komt de baarmoeder meer rechtop staan waardoor deze in het verlengde van de vagina komt te liggen.

  Dit hele fenomeen werd beschreven door de belangrijke seksuologen Masters en Johnson. Ze noemden dit ‘tenting and elevation’.