Bij het beffen stimuleer je met je lippen, tong en mond de vagina. Orale seks is de verzamelnaam voor beffen en pijpen.

Het gaat het makkelijkst als de persoon die je wilt beffen ligt, met de knieën gebogen, en jij tussen de benen gaat zitten. Dan is het testen wat je partner fijn vindt.

Hoe kan je beffen?

Voorbereiding op het beffen

Trek de schaamlippen een beetje uit elkaar, zodat je geen last hebt van schaamhaar als de vagina niet onthaard is. Om goed te kunnen beffen, is het ook belangrijk dat de vagina proper gewassen is.

Gevoelige zones bij het beffen

In de clitoris zitten veel zenuwuiteinden geconcentreerd. Vaak voelt het prettiger als je de clitoris niet onmiddellijk stevig begint te bewerken.

Je kan in het begin veel aandacht schenken aan de buitenste schaamlippen en de vagina-opening. In de buitenste schaamlippen bevinden zich de uitlopers van de clitoris die ook erg gevoelig zijn.

Beftechnieken

Er bestaan verschillende manieren om te beffen:

Combi-beftechniek

combi-beftechniek

Deze techniek draait om de combinatie van orale seks met vingeren.

Bij het beffen hoef je niet alleen je tong te gebruiken. Ook je handen kunnen de vagina stimuleren. Terwijl je beft kan je ondertussen de clitoris masseren met je vingers.

Je kan verschillende combinaties uitproberen. Wissel beffen af met het gebruik van één of twee vingers, vaginale of clitorale stimulatie… Vraag bij het beffen aan je partner of je goed bezig bent.

Rondjes draaien

rondjes draaien-beftechniek

Bij deze techniek draai je rondjes (in een grote of kleine O-vorm) rondom de clitoris heen.

‘Rondjes draaien’ is perfect geschikt voor stimulatie van de clitoris. Je kan zowel het gebied rondom als de clitoris zelf oraal stimuleren. Natuurlijk kan je ook afwisselen en de spanning opbouwen.

Maak het jezelf gemakkelijk en ga tussen de benen van je partner liggen.

Babbelut

babbelut-beftechniek

Bij de ‘babbelut’-techniek beschouw je de vagina als een snoepje waar je (voorzichtig) op kan sabbelen.

Dit is een goede techniek voor als je de hele vagina oraal wil stimuleren. Beeld je in dat de vagina een babbelut is, waar je op kan zuigen en aan knabbelen. Je kan zo snel of zo hard gaan als je partner en jij fijn vinden.

Ga tussen de benen van je partner liggen zodat je makkelijk oraal kan stimuleren. Neem de clitoris en de clitorishoed in je mond zoals een snoepje. Pas op met je tanden, en zuig ook niet te hard of te lang, dit kan onaangenaam zijn.

Schelpje likken

schelpje likken-beftechniek

Hierbij vertrek je vanuit de basistechniek waarbij je de binnenste schaamlippen een beetje opent.

Je kan deze techniek met verschillende stimulaties combineren. Zoals je tong op en neer of van links naar rechts bewegen, het hele gebied zoenen of een combinatie van likken en vingeren uittesten.

Je partner ligt hierbij neer, de knieën iets gebogen en opgetrokken.

Madeliefkusjes

madeliefkusjes-beftechniek

Deze beftechniek draait zoals de naam al verklapt meer om het kussen van de vagina dan om directe clitorale of vaginale stimulatie.

Bij deze beftechniek concentreer je je op de zone rondom de clitoris, de schaamlippen en het schaambeen. Er is weinig sprake van penetratie met de tong of vingerwerk.

Kus de hele schaamstreek zoals je iemand op de mond zou zoenen. Sla geen enkel plekje van de vagina over en vraag aan je partner wat die fijn vindt.

Tongneuken

tongneuken-beftechniek

Bij ‘tongneuken’ gebruik je de tong om de vagina te penetreren én oraal te stimuleren.

De tong kan gebruikt worden als penetratiemiddel in plaats van de vingers of de penis. Je gebruikt de typische in- en uitbewegingen van bij gewone penetratie.

Deze beftechniek is zowel liggend als rechtstaand goed uit te proberen. Penetreer de vagina met een uitgestoken, stil gehouden tong en glijd er in en weer uit.

Befposities

Jullie kunnen op verschillende manieren staan, liggen of zitten bij het beffen.

Naast het standje 69, zijn dit de vier belangrijkste posities om in te beffen:

Beffen tussen de benen

beffen tussen de benen

Dit is de basispositie bij het beffen.

Als je beffen wil uitproberen is dit een goede houding. Het is comfortabel voor je partner. Tegelijkertijd heb jij alle ruimte om oraal te experimenteren.

Je partner ligt met gespreide benen, en trekt de benen wat op. Jij ligt op jouw buik hiertussen. Je kan je partner aankijken tijdens het beffen om het intiemer of opwindender te maken.

Beffen langs vanachter

beffen langs vanachter

In deze positie kan je je partner ook rimmen. De clitoris is op deze manier echter niet gemakkelijk te bereiken.

Je kan met je tong in de vagina gaan, ook de schaamlippen kan je likken. Gebruik je vingers om je partner clitoraal te stimuleren.

Je partner knielt in hondjespositie, terwijl jij achter hen komt zitten. Je kan de vagina oraal stimuleren en je partner rimmen of anaal vingeren. Ontdek samen wat fijn voelt.

Staand beffen

staand beffen

Je partner hoeft niet altijd neer te liggen of te zitten om hen oraal te verwennen.

Staand beffen is een minder frequente houding dan zittend of liggend. Toch kan je al staande net zoveel beftechnieken uitproberen. Tongpenetratie is in deze houding wel wat moeilijker.

Je partner staat recht en leunt tegen een muur als die liever wat stabieler staat. Die zet de benen iets uit elkaar zodat jij makkelijker met de mond bij hun vagina kan.

Face-sitting

face-sitting befpositie

Bij face-sitting gaat je partner met gespreide benen over je gezicht zitten.

Face-sitting kan je in twee richtingen doen. Met het gezicht óf de rug naar de ander gericht.

Hoe doe je aan face-sitting?

Hoe kan je klaarkomen bij het beffen?

Een orgasme bij het beffen is het resultaat van voldoende tijd, opbouw van spanning en afstemmen op je partner.

Bouw zachtjes op

Voor veel mensen met een vagina is het belangrijk dat je niet te snel en direct te werk gaat. Ze appreciëren dat je langzaam aan de slag gaat en met je tong, lippen en handen hun lichaam en de omgeving van hun vagina verkent. Dit geeft hen de tijd om opgewonden te geraken en in de plateaufase aan te belanden.

Combineer

Je kan je tong slap houden of hard maken door het puntje te gebruiken. Let op de reacties om te zien welke methodes succes hebben. Combinaties doen het ook vaak goed: combineer likken met strelen, zuigen met vingeren... Vraag om feedback tijdens het beffen, zodat je beter weet wat hen opwindt.

Houd een ritme aan

Als je partner uiteindelijk erg opgewonden raakt, is het belangrijk om een zekere regelmaat of ritme in je likbeweging aan te brengen. Als je eenzelfde druk en tempo aanhoudt, is de kans groter dat die tot een orgasme komt.

Misschien vindt je partner het prettig als de stimulatie van de clitoris tijdens het orgasme aanhoudt. Bij anderen is de clitoris tijdens het orgasme te gevoelig. Algemene druk op het hele gebied is dan prettiger.

Komt iemand met een vagina makkelijker klaar door beffen?

Sommige mensen met een vagina komen zo makkelijker klaar dan bij penetratie, inderdaad. Het is juist de stimulatie van de clitoris in combinatie met het natte warme gevoel van de tong die kunnen maken dat je partner, eens die goed opgewonden is, klaarkomt.

Veilig beffen

De kans op overdracht van een soa of hiv bij het beffen is niet zo groot, maar ook niet onbestaande. Waar let je op?

Als er wondjes zijn

Heb jij ontstoken, pijnlijke wondjes aan je vagina en heeft je partner ontstoken wondjes, zweertjes of aften in de mond, dan bef je beter niet.

Als je je regels hebt

Menstruatiebloed van iemand die besmet is met hiv kan grote hoeveelheden virus bevatten. Daarom geeft het likken van de vagina tijdens de menstruatie risico om besmet te worden met hiv. Zorg ervoor dat je geen bloed in de mond krijgt.

Hoe besmettelijk iemand met hiv is, hangt af van de hoeveelheid hiv in het lichaam. Iemand met veel virus, heeft een hoge virale lading en is heel besmettelijk. Iemand die hiv-medicatie neemt is nauwelijks besmettelijk.

Als je een soa hebt

In tegenstelling tot hiv kunnen soa's zoals herpes, chlamydia en genitale wratten gemakkelijk overgedragen worden via orale seks met een besmette partner. Als je een soa hebt, is het daarom belangrijk deze te laten behandelen en in de tussentijd niet te likken.

Condoom of beflapje

Als je helemaal zeker wil zijn, gebruik dan een beflapje bij het beffen (of een opengeknipt condoom). Een beflapje is een latex lapje dat over de vagina (of anus) kan gelegd worden.

Door het dunne materiaal heen kan dan met de mond de clitoris en de schaamlippen gestimuleerd worden. Het beflapje beschermt zowel de vagina van de persoon die gebeft wordt als de mond van diegene die beft.

Veelgestelde vragen

Zit het schaamhaar niet in de weg bij het beffen?

Schaamhaar hoeft geen probleem te zijn als je tijdens het beffen de schaamlippen een beetje uit elkaar trekt.

Je kan ook je hand op het schaamhaar van de schaamheuvel leggen en dit wat naar boven duwen, zodat het schaamhaar niet in je mond komt en je makkelijk bij de binnenste schaamlippen en clitoris kan.

Als je partner ermee akkoord is, kan die ook de schaamstreek ontharen. Sommige mensen knippen het schaamhaar korter. Je kan het ook scheren, harsen, epileren of definitief laten verwijderen.

Wat als ik kaakkrampen krijg bij het beffen?

Deze krampen zijn een normaal verschijnsel, omdat je bij het beffen je tong zo ver mogelijk uitsteekt én uitgestoken houdt. Je tong is dit natuurlijk niet gewoon en daarom krijg je na een tijdje het ‘krampgevoel’.

Om dit te vermijden kan je wat meer variëren. Wissel het beffen bijvoorbeeld af door je partner een tijdje te vingeren zodat je tong en kaakspieren even kunnen recupereren.