Het is meestal niet nodig om de bekkenbodemspieren te versterken. Goede seks veronderstelt evenzeer dat je je bekkenbodem kan ontspannen.

Je bekkenbodem trainen na een bevalling kan wel nuttig zijn. Een zwangerschap en een vaginale bevalling zijn intensief voor je bekkenbodemspieren. Het kan helpen om ze nadien extra te trainen, zodat je de spieren versterkt.

Bekkenbodemspieren: functie

bekkenbodemspieren

De bekkenbodemspieren zijn een groep spieren die onder in ons bekken liggen. Ze vormen letterlijk de bodem van ons bekken. 

Deze spiergroep geeft steun aan de organen in de buik: blaas, urinebuis, baarmoeder, vagina en darm. Dankzij deze spieren kunnen we onze blaas en darm afsluiten waardoor we in staat zijn om urine, ontlasting en windjes op te houden. Het zijn de spieren die je bij het urineren kan gebruiken om je plasstraal te laten lopen of tegen te houden.

De bekkenbodem speelt ook een rol bij geslachtsgemeenschap en bij het orgasme. Als je je bekkenbodemspieren te hard aanspant (bewust of onbewust), ervaar je soms pijn bij het vrijen. Als je klaarkomt, trekken je bekkenbodemspieren ritmisch samen.

Je bekkenbodemspieren zijn ook belangrijk voor je 'core stability’. Ze zorgen samen met je buik-, rug- en bilspieren en je diafragma dat je lichaam een stevig fundament heeft. Sterke 'core' spieren zijn belangrijk voor een goede houding en om je dagelijkse taken te kunnen uitvoeren.   

Een ontspannen bekkenbodem bij vrouwen

bekkenbodemspieren vrouw

Je moet je bekkenbodemspieren voldoende kunnen loslaten opdat er bij opwinding bloed naar de clitoris kan stromen en je vagina vochtig genoeg wordt.

Als je die spieren erg opspant, dan vernauw je ook de vagina-opening waardoor een penis nog moeilijk kan binnendringen. Zeker wanneer je nog wat zenuwachtig bent, bijvoorbeeld omdat je met een nieuwe partner vrijt, kan dit pijnlijk zijn.

Bekkenbodemspieren mannen

bekkenbodemspier mannen

Een ander misverstand is dat de bekkenbodem enkel voor vrouwen belangrijk zou zijn. Voor mannen speelt deze echter een even grote rol. Seksuologen en gespecialiseerde kinesisten stellen dat ze aan de toestand waarin iemands bekkenbodem zich bevindt, veel kunnen aflezen over zijn of haar seksuele gezondheid.

Een persoon die angstig of gestrest is, zal vaak een gespannen of overactieve bekkenbodem hebben. De bloedtoevoer wordt dan afgeknepen, wat zich bij mannen kan uiten in erectieproblemen, pijnklachten, te vroege klaarkomen of stoelgangsproblemen.

Bekkenbodemspieren tijdens seks

Tijdens seks zullen mensen de spieren van de bekkenbodem afwisselend aan- en ontspannen. Dit gebeurt vaak onbewust. Ook voor de partner kunnen deze bewegingen plezierig zijn. Soms krijgt de clitoris tijdens de seks meer prikkeling als de bekkenbodemspieren aangetrokken zijn.

Bij een orgasme zijn de samentrekkingen van spieren die je voelt voor 80 of 90% in de bekkenbodem te situeren! Het gaat over een tien tot twintig spiersamentrekkingen.

Je bekkenbodemspieren zelf ontdekken

Het is een goed idee voor zowel mannen als vrouwen om eens met je vingers en met behulp van een spiegel te checken of je jouw bekkenbodem goed onder controle hebt. Test hierbij het volgende:

  • probeer je perineum ongeveer twee centimeter naar binnen te trekken. Het perineum is de afstand tussen de anus en het scrotum (mannen) of vulva (vrouwen).
  • ontspan daarop je perineum en voel met een vinger hoe deze aanvoelt 
  • voelt deze effectief ontspannen en niet hard aan, dan heb je een soepele, beweeglijke bekkenbodem

Oefeningen om de bekkenbodemspieren te trainen

De bekkenbodemspieren zijn belangrijke spieren voor iedereen. Als ze te zwak of te gespannen zijn, kan dat lastige problemen geven.

Vrouwen hebben na een bevalling meer kans op verzwakte of beschadigde bekkenbodemspieren. Ze hebben dan bv. ongewild urineverlies. Voor hen is het wel nuttig om deze spieren weer te versterken.

In andere gevallen doe je doorgaans meer kwaad dan goed met trainingen waar de focus enkel op opspannen ligt, zoals de zogenaamde kegeloefeningen. Het risico is dat je je bekkenbodem te veel gaat aanspannen, en dit niet meer in evenwicht is met de even grote nood aan het kunnen rustig loslaten in deze zone van je lichaam.

Een goed evenwicht is dus belangrijk. Drie tips die gelden voor iedereen:  

  1. Leer je lichaam begrijpen.  
  2. Gebruik je bekkenbodem op een juiste manier.  
  3. Regelmatige oefeningen om je bekkenbodemspieren te versterken, maar ook goed te leren ontspannen kunnen je bekkenbodemgezondheid en je seksuele plezier zeker verbeteren!  

Meer info kan je vinden op www.thepelvicfloor.be of bij een gespecialiseerde bekkenbodemkinesitherapeut.