Aseksualiteit is een term voor mensen die geen seksueel verlangen voelen.  

Wanneer ben je aseksueel? 

Aseksuelen hebben geen interesse in seks. Je bent aseksueel als je geen verlangens of lusten herkent wanneer je wordt blootgesteld aan seksuele prikkels. Zowel mannen als vrouwen kunnen aseksueel zijn.

Een aseksueel zijn is niet hetzelfde als een celibatair, die er voor kiest om geen seks te hebben. Aseksualiteit valt niet te verwarren met kuisheid, impotentie, celibaat of zelfs de ouderwetse stelling geen-seks-voor-het-huwelijk. 

Aseksualiteit wordt sinds kort een seksuele oriëntatie genoemd en staat voor velen in hetzelfde rijtje als homoseksualiteit. Veel aseksuelen zijn dan ook tevreden met hun aseksualiteit en zien het als deel van hun identiteit.  

Romantisch tegenover aromantisch aseksueel 

Een deel van de aseksuele mensen zijn in staat om verliefd te worden of om liefde te voelen voor iemand anders. Deze groep wordt ook wel romantisch aseksueel genoemd. Romantisch aseksuelen stuiten vaak op onbegrip. Het kan namelijk lastig zijn om een intieme relatie aan te gaan met iemand die wel seksuele behoeften heeft.  

Als je geen verliefdheid of seksuele aantrekkingskracht kan voelen ben je aromantisch aseksueel.  

Demiseksueel 

Demiseksueel zijn betekent dat je enkel seksueel verlangen kan voelen tot iemand waarmee je een sterke emotionele band hebt.

Veel variatie binnen aseksualiteit

Binnen de aseksuele gemeenschap is er op verschillende vlakken variatie:

  • seksuele opwinding: sommige aseksuelen ervaren het wel, anderen niet
  • seksuele aantrekkingskracht: een minderheid van aseksuele mensen zegt wel al eens seksuele aantrekkingskracht te hebben gevoeld 
  • masturberen: sommigen masturberen om spanning los te laten, anderen hebben hier geen ervaring mee
  • je hebt geen behoefte aan seks of bent er daadwerkelijk vies van
  • je hebt geen seksuele ervaring of hebt geregeld seks binnen of buiten een relatie

Aseksueel: niet hetzelfde als laag libido 

Aseksueel zijn is niet hetzelfde als geen zin hebben in seks. Je bent niet noodzakelijk aseksueel als je geen zin hebt in seks.  

Ons libido wordt door heel wat dingen beïnvloed: stress, vermoeidheid en andere lichamelijke een geestelijke oorzaken. Er zijn bepaalde dagen of periodes in je leven waarin je hoofd niet naar seks staat. Dat komt bij iedereen voor.  

Wat zijn de oorzaken van minder zin in seks?