Onlangs hadden mijn nieuwe vriend en ik het over het aantal bedpartners dat we al hebben gehad. 

Omdat ik al eerder tijdens gesprekken met vriendinnen heb gemerkt dat ‘mijn cijfer’ (zeg maar ‘getal’) aan de hoge kant is, durfde ik hem geen eerlijk antwoord te geven. Ik heb het serieus naar beneden gehaald, in feite.

Achteraf voelde ik me schuldig omdat ik tegen hem gelogen heb. Hij is al met meer meisjes naar bed geweest dan ik, dus hij zou er in principe geen probleem van mogen maken. Toch weet ik dat ik het risico loop om als slet bekeken te worden. Wat moet ik hiermee? 

Lisa, 23 jaar

Advies

Dag Lisa,

Je hebt het hier over iets dat inderdaad nog steeds leeft in onze samenleving. Er bestaat zelfs een term voor: de dubbele seksuele moraal. Het zijn een soort van ongeschreven regels die, wanneer het over seks gaat, anders zijn voor jongens dan voor meisjes. 

Is het aantal sekspartners van een jongen aan de hoge kant, dan is hij stoer of “een echte man”. Voor meisjes geldt eerder het tegenovergestelde. Een meisje dat met veel jongens naar bed gaat, zal sneller op afkeuring kunnen rekenen dan op bewondering. Ze wordt dan bestempeld als ‘slet’.

Een tijdje geleden kwam dit onderwerp ter sprake toen ik een les rond relaties en seksualiteit gaf. Ook daar bevestigden de leerlingen dat dit idee binnen hun vriendengroep sterk leefde. 

Uit een onderzoek bleek dat de gemiddelde man rapporteert dat hij 12 à 13 partners heeft gehad, terwijl vrouwen niet verder komen dan 3 à 3,5.

Mannen hebben de neiging om (behoorlijk) naar boven af te ronden, terwijl meisjes bezorgd zijn om hun status en hun aantal bedpartners zullen minimaliseren of erover liegen. Je bent dus zeker niet de enige vrouw die dit doet. 

Toch raad ik je aan om gewoon eerlijk te zijn met jouw vriend. Als hij het goed met je meent, zal hij je nemen zoals je bent en dan doen jouw bedpartners uit het verleden er niet toe. Een tip die ik je dus graag wil meegeven is om het er nog eens met hem over te hebben zodat jouw leugentje later niet voor onenigheid kan zorgen. 

Het is een flauwe redenering dat jongens ongestoord mogen vrijen met wie ze willen, terwijl meisjes daarvoor op commentaar kunnen rekenen. Niemand buiten jijzelf heeft hier iets over te zeggen! Waarom zouden wij, vrouwen, ons sneller moeten verantwoorden dan mannen wanneer het op seks aankomt? 

Uit onderzoek blijkt ook dat er sterker wordt vastgehouden aan de dubbele seksuele moraal in samenlevingen waarin ook de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen groot is. Tijd dus voor algemene vrouwenemancipatie en voor girlpower wat seksuele vrijheid betreft!

En als jouw vriendje niet helemaal begrijpt waarom je er niet meteen eerlijk over durfde te zijn, kan je hem altijd even dit advies laten lezen,

Groetjes,
Ina.