Sommige jongens vinden zichzelf te mager. Ze zouden graag breder en gespierder zijn. De media spiegelt een groot, getraind lichaam voor als ideaal voor mannen.

Perfecte lijven op Instagram

Ook in Vlaanderen willen jongens vaker brede schouders, gespierde armen en een sixpack. Sociale media spelen hierbij een belangrijke rol. Cristiano Ronaldo, Jason Derulo, Bendik Hovland posten allemaal regelmatig foto’s van hun biceps of strakke buik. 1 op de 10 jongens tussen 13 en 18 jaar schaamt zich over zijn lichaam.

Fitness en eiwitshakes

Om zo een lichaam te verkrijgen, trekken jongens naar de fitnesszaal. Met een getraind lijf willen jongens meer zelfvertrouwen en succes bij meisjes verkrijgen. Ze vinden ook dat een sportief lichaam uitstraalt dat je als persoon doorzettingsvermogen en karakter hebt. 1 op de 3 Vlaamse tieners doet aan fitness. Trainen gaat vaak gepaard met het innemen van voedingssupplementen. 1 op de 10 jongens in Vlaanderen heeft al gebruik gemaakt van proteïneshakes.

Anabolica

Voor de meeste jongens is het echter niet haalbaar om een extreem gespierd lichaam te verkrijgen. Fitnesscentra raden bovendien aan om pas beginnen te trainen vanaf de leeftijd van 16 jaar, al bestaat hier geen wetgeving voor. Als snelle resultaten uitblijven, is de verleiding groot om vals te spelen: 10% van de jongens overweegt om in de toekomst anabole steroïden te nemen. Doping komt veel voor bij de bezoekers van fitnesscentra: 1 op 3 zou het al gebruikt hebben.