Bij een besnijdenis wordt een stukje van de voorhuid weggehaald. En dat kan invloed hebben op je seksleven.
Snel naar:
Besneden eikel is minder gevoelig
Bij besneden mensen kan de eikel minder gevoelig zijn.
Dat komt omdat je penis geen voorhuid meer heeft, die normaal als beschermlaag werkt. Zonder deze bescherming raakt de eikel vaker kleding, waardoor de buitenste laag harder en dikker wordt.


Wat met seks?
Bij een onbesneden penis is de eikel gevoeliger voor aanrakingen. Het glijden van de voorhuid over de eikel voelt fijn en zorgt voor extra seksuele stimulatie.
Met een besneden penis doe je er soms langer over om klaar te komen. Omdat de eikel droger wordt na een besnijdenis, kan glijmiddel helpen om aftrekken en penetratie prettiger te maken.
Verschillen bij penetratie
Bij een besneden penis beweegt de voorhuid minder mee, waardoor de penetratie soepeler en ‘glijdender’ aanvoelt. Bij een onbesneden penis zijn de bewegingen vaak steviger en directer.
Veelgestelde vragen
Is een besneden penis hygiënischer?
Niet per se. Een besneden penis is niet automatisch schoner dan een onbesneden penis. Er zijn mensen die denken dat besnijdenis nodig is om hygiënische redenen, omdat er geen voorhuid meer is waar zich vuil kan ophopen.
Toch kunnen onbesneden mensen hun penis prima schoon houden. Het belangrijkste is dat je bij het wassen de voorhuid terugtrekt en de eikel goed reinigt. Ook als je besneden bent, blijf wassen belangrijk.
Zijn besneden mensen beter beschermd tegen een soa of hiv?
Besneden mensen lopen gemiddeld minder risico op hiv en andere soa’s. Onderzoek toont aan dat de kans op een hiv-infectie tot de helft lager kan zijn.
Toch biedt besnijdenis geen zekerheid. Het is dus zeker geen vervanging voor een condoom of andere veilige sekspraktijken.
Waarom vermindert besnijdenis het risico?
Bij besneden mensen raakt de eikel na verloop van tijd minder gevoelig en ontstaat er een dikkere buitenlaag. Dit maakt het voor hiv en andere virussen moeilijker om het lichaam binnen te dringen.
Let wel op: vlak na een besnijdenis is de eikel nog een open wond, waardoor de kans op een hiv-infectie juist tijdelijk hoger is. Veilig vrijen blijft dus altijd belangrijk.
Kan je voorhuid te lang zijn?
Ja, dat kan. Een te lange voorhuid betekent dat je eikel niet of nauwelijks zichtbaar is bij een erectie. De voorhuid steekt dan verder uit dan normaal.
Dit kan invloed hebben op je seksuele beleving, omdat de eikel minder direct gestimuleerd wordt tijdens penetratie.
Een mogelijke oplossing is dan een besnijdenis. Maar er zijn ook mildere ingrepen, zoals een gedeeltelijke verwijdering van de voorhuid.