Bondage is het vastbinden van je partner. Het gaat om seks waarin controle hebben of loslaten centraal staan. Houd bondage veilig door met je partner te praten en duidelijk af te spreken wat je wel en niet wil. 

Bondage: effect

Iemand vastbinden gaat gepaard met gevoelens van macht. Sommigen kicken daarop. Anderen vinden het opwindend om vastgebonden te zijn en zich over te geven aan de fantasie van hun partner. 

Afspraken bij bondage

Ken je partner en maak duidelijke afspraken:

 • Doe bondage met iemand die je kent en kan vertrouwen. Je laten vastbinden door iemand die je niet kent, houdt risico’s in: diefstal, seksueel misbruik… 
 • Geef duidelijk aan wat jullie wensen en grenzen zijn. Jij en je partner moeten er 100% achter staan, anders is het misbruik of seksueel geweld.
 • Spreek een stopsignaal af dat niets met seks te maken heeft. Zo maak je duidelijk wanneer je partner moet ophouden.

Iemand vastbinden: veiligheid

 1. Doe boeien of knopen meteen los wanneer een vastgebonden lichaamsdeel gevoelloos, blauw of wit wordt vanwege een gebrek aan bloedcirculatie.
 2. Wikkel nooit iets om de hals. Er is risico op wurging.
 3. Laat iemand die is vastgebonden nooit alleen. De knopen kunnen na een tijd te veel gaan spannen. Op dat moment moet je kunnen ingrijpen.
 4. Hang nooit iemand op aan enkels of voeten. De gewrichten zijn niet geschikt om zoveel gewicht te dragen. 
 5. Houd altijd mes of schaar in de buurt. Zo kun je altijd nog de knoop doorknippen of -snijden. 
 6. Combineer bondage niet met alcohol of drugs. Je hebt meer kans om flauw te vallen en/of te braken. Zo kan je stikken.
 7. Gebruik geen losse voorwerpen als mondknevel (= prop in de mond), zoals een golf- of tennisbal. Dat bemoeilijkt de ademhaling. 
 8. Zorg dat je partner voldoende door de neus kan ademen bij een ballgag. Gag nooit iemand die met het hoofd achterover ligt. Je kan ervan stikken.

Materiaal

 • Veel materialen zijn geschikt voor bondage: touw, kettingen, boeien, riemen, tape…Let erop dat het materiaal makkelijk te verwijderen is en niet snijdt. 
 • Gebruik touw van natuurlijk materiaal of van kevlar. Zorg dat het niet te dun is, anders kan het knellen of in de huid snijden.
 • Let bij de aanschaf van boeien op het gemak waarmee je ze vast- en losmaakt.