Jongens kunnen last hebben van borstgroei tijdens de puberteit. Ook oudere mannen kunnen borsten ontwikkelen. De tepels zijn bij veel mannen een erogene zone, maar ze kunnen ook pijn doen. 

  Erogene zone

  De tepels zijn bij veel mannen gevoelig, maar niet bij allemaal. Borststimulatie is seksueel prikkelend voor ongeveer de helft van de mannen. Een piercing maakt de tepel gevoeliger.

  Gezwollen tepels

  Bij veel mannen zwellen en verstijven de tepels als ze opgewonden zijn. Bij anderen niet. Maak je geen zorgen als ze niet stijf worden.

  Pijnlijke tepels

  Pijnlijke en zelfs bloedende tepels komen voor. Door een teveel aan stimulatie bv. of door de wrijving van een baardje, snor of een spannende T-shirt. Een beetje babyolie of vaseline ter plaatse doet doorgaans wonderen.

  Knobbeltje in mannenborst

  Hoewel tumoren in de tepel bij mannen zelden voorkomen, laat je je best onderzoeken door de huisarts indien je een knobbeltje voelt.

   Borstgroei bij jongens

   Ook bij jongens kunnen de borsten groeien onder invloed van hormonale ontwikkelingen tijdens (halverwege) de puberteit. Gynaecomastia is de abnormale ontwikkeling van de mannelijke borsten, waardoor deze op vrouwenborsten gelijken. Zowat de helft van alle jongens heeft hier last van.

   1. Het begint meestal met een gevoelig bobbeltje onder de tepel. Dit is een gezwollen klier.
   2. Later wordt het gebied eromheen dikker. 
   3. In meer dan de helft van de gevallen gaat het om een verdikking van beide borsten, in de overige gevallen alleen om de linker- of rechterborst.
   4. Gynaecomastia verdwijnt meestal spontaan: na een paar maanden tot een jaar is het weg.
   5. Is dit niet het geval, ga dan naar de huisarts om de oorzaak te achterhalen.

   Borstgroei bij mannen

   Bij ongeveer 1 op 3 mannen groeien de borsten in de loop van het leven. Vooral mannen ouder dan 50 maken kans op borstgroei. Dit kan te wijten zijn aan overgewicht, lever- en drankproblemen of medicijnen voor de prostaat.