- De penis net voor de zaadlozing uit de vagina halen
- Geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s)
- Minder betrouwbaar
Betrouwbaarheid
Prijs ouder dan 25
€ 0
Prijs jonger dan 25
€ 0
Lees alle over coïtus interruptus
Wat is coïtus interruptus (terugtrekken)?
Coïtus interruptus of voortijdig terugtrekken werd ook wel eens ‘voor het zingen de kerk uit’ genoemd.
Bij deze methode trekt de man de penis terug uit de vagina voor hij klaarkomt, om zo een zwangerschap te voorkomen. Hij komt dus niet in de vagina klaar. Maar betrouwbaar is de methode niet.
Hoe werkt coïtus interruptus?
De techniek bestaat erin de penis terug te trekken uit de vagina voordat er een zaadlozing heeft plaatsgevonden. Doordat er geen zaadcellen vrijkomen in de vagina kan de eicel niet bevrucht worden.
Prijs?
Gratis.
Hoe betrouwbaar is coïtus interruptus ?
Coïtus interruptus is niet veilig. Als 100 koppels deze methode toepassen, wordt er meer dan 1/4de (27%) zwanger bij gebruik van deze methode.
Terugtrekken voor je klaarkomt is moeilijk
Een orgasme is meestal zo overweldigend of zo snel en onverwacht, dat het bijzonder moeilijk is om op tijd, voor het eerste sperma verlies, terug te trekken.
Het moment dat een man klaarkomt, heet de ‘point of no return’. Op dat moment kan de man het niet meer tegenhouden. Het is dan ook heel moeilijk om net vóór dat punt terug te trekken en volledig buiten het lichaam van de vrouw te ejaculeren.
Deze methode vraagt dus veel controle en zelfbeheersing. En dat is moeilijk als je seksueel opgewonden bent.
Voorvocht kan sperma bevatten
Voorvocht is het vocht dat vrijkomt voor de ejaculatie. Dat kan al sperma bevatten.
Klaarkomen vlakbij de vagina blijft een risico
Ook als de man vlakbij de vagina klaarkomt, kunnen zaadcellen soms toch tot in de vagina geraken. Zo kan je dus toch zwanger worden.
Voor de indeling van de anticonceptiemiddelen baseren we ons op de studie van James Trussell. We hanteren de ‘typical use’ cijfers aangezien deze rekening houden met mogelijke gebruikersfouten en een typisch gebruik voorstellen (Trussell, 2011).
Voor-en nadelen van coïtus interruptus
Voordelen
- Het is gratis.
Nadelen
- Minder betrouwbaar.
- Coïtus interruptus beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Gebruik dus ook een condoom als je met een nieuwe partner vrijt. Doe een soa-test bij je huisarts voor je zonder condoom vrijt.
Veelgestelde vragen
Kan je van voorvocht zwanger worden?
Dat hangt ervan af. Normaal zit er in voorvocht geen sperma. Maar er kan wel sperma in het voorvocht zitten als een man 2 keer na elkaar klaarkomt en tussendoor niet gaat plassen.
Na een orgasme kan er sperma achterblijven in de urineleiders. Door te plassen verdwijnt het sperma want de spermacellen worden weg geplast. Als de man niet gaat plassen, dan blijft het sperma in de urineleiders en kan het meegevoerd worden met het voorvocht.
Zo kan er dus sperma in de vagina geraken als je een tweede keer seks hebt. Ook zonder dat de man (een tweede keer) klaarkomt. En kan je dus wel degelijk zwanger worden.