Betrouwbaarheid

Betrouwbaar
Betrouwbaar

Prijs ouder dan 25

€ 114 - € 158 per jaar

Prijs jonger dan 25

€ 78 - € 122 per jaar

Vaginale ring

Wat is de vaginale ring?

De vaginale ring is een ring van buigzaam, doorzichtig plastic die je inbrengt in je vagina.

Je brengt elke maand een nieuwe ring in.

De ring bevat dezelfde hormonen als de pil. Die hormonen zorgen ervoor dat je niet zwanger wordt.

Hoe werkt de vaginale ring?

De ring bevat 2 kunstmatige hormonen: oestrogeen en progestageen. Die hormonen worden via de vaginawand in het bloed opgenomen.

De hormonen zorgen ervoor dat:

 • Er geen eisprong meer plaatsvindt.
 • Zaadcellen niet meer door het slijm van de baarmoederhals geraken.
 • Een bevruchte eicel zich niet in de slijmvliesbekleding van de baarmoeder kan nestelen.

Als je hem correct gebruikt, maakt de ring het zo goed als onmogelijk om zwanger te worden, op dezelfde manier als de pil en de pleister.

Waar kan je de vaginale ring kopen?

De ring is alleen verkrijgbaar bij de apotheek, op doktersvoorschrift. In België is de ring verkrijgbaar onder verschillende merknamen.

Ga langs bij je huisarts of gynaecoloog. Die bekijkt met jou of de vaginale ring het beste anticonceptiemiddel is voor jou. Meestal controleert de dokter ook je bloeddruk, maar een gynaecologisch onderzoek is niet nodig. Met het doktersvoorschrift haal je de ring bij de apotheker.

Je kan de ring kopen in een verpakking van 1 ring (voor 1 maand), van 3 ringen (voor 3 maanden) of van 6 ringen (voor 6 maanden).

Na 3 tot 6 maanden ga je opnieuw langs bij je huisarts of gynaecoloog om je bloeddruk te controleren en eventuele bijwerkingen op te sporen. Vanaf dan volstaat bij de meeste vrouwen een jaarlijks bezoek aan de dokter of gynaecoloog.

Hoe gebruik je de vaginale ring?

Week 1 – week 3: ring

Vaginale ring samengeknepen tussen duim en wijsvinger
Knijp de ring samen tussen duim en wijsvinger

Je brengt de ring zelf in in je vagina, zoals een tampon. Net als bij een tampon kan je de ring inbrengen met de hand of met een applicator. Als je de ring met de hand inbrengt, moet je de ring samenknijpen tussen je duim en wijsvinger. Daarna breng je ’m in je vagina tot je hem niet meer voelt zitten.

De precieze plaats in de vagina is niet van belang, hij moet comfortabel aanvoelen.

Je laat de ring dan 3 weken onafgebroken zitten.

Week 4: geen ring

Vaginale ring in de vagina
Vaginale ring in de vagina

Na 3 weken verwijder je de ring rond hetzelfde tijdstip als toen je hem had ingebracht (vb.: maandagavond om 20u).

Daarna draag je 7 dagen geen ring. In die week krijg je een bloeding. Na die ringvrije week breng je een nieuwe ring in. 

Gooi de gebruikte ring weg in de vuilnisbak, bij voorkeur in een hygiënisch wegwerpzakje. Spoel hem niet door het toilet.

 

Hoe bewaren?

De beste plek om de ring te bewaren is op een droge, donkere plaats. Bijvoorbeeld in een lade of een kast.

De ring mag niet te warm of te koud bewaard worden. Veranderingen in temperatuur hebben een effect op de werkzaamheid van de ring. Je mag de ring dus niet in de ijskast stoppen. Laat de ring in de zomer ook niet liggen op een plek waar de zon bij kan.

Ga je op reis met het vliegtuig? Bewaar de ring dan in je handbagage, niet in je koffer. De ring mag niet te warm of te koud bewaard worden. De koude in de bagageruimte kan de werking van de hormonen in de ring verminderen.

Starten met de vaginale ring

Als je voor het eerst met de ring start, breng hem dan in op de eerste dag van je menstruatie. Je bent dan onmiddellijk beschermd tegen zwangerschap.

Je kan ook op een ander moment starten. Maar gebruik dan de eerste 7 dagen naast je ring ook een condoom als je seks hebt. Pas nadat je de ring 7 dagen hebt gedragen, ben je beschermd.

Menstruatie zelf regelen

Je kan je normale maandelijkse bloeding ook overslaan en meteen een nieuwe ring inbrengen. In dat geval kan je wel bloedverlies krijgen: dit kan gaan van enkele druppeltjes (“spotting”) tot een echte doorbraakbloeding.

Als je de ring op dezelfde dag inbrengt en verwijdert, zal je bloeding altijd ongeveer op dezelfde dag in de ringvrije week beginnen. Als je de dag waarop je menstruatie doorkomt wilt veranderen, dan kan je dat doen door de ringvrije periode (stopweek) te verkorten. Bijvoorbeeld: als je bloeding normaal op vrijdag begint, kan je ze voor de volgende maand verschuiven naar dinsdag (3 dagen eerder). Je moet dan 3 dagen eerder dan anders met een nieuwe ring beginnen. De stopweek duurt dan maar 4 dagen.

Prijs?

De ring kost ongeveer € 30 tot € 40 voor 3 ringen (= 3 maanden). Je kan de ring kopen in verpakkingen van 1, 3 of 6 maanden. Er is geen terugbetaling door de ziekteverzekering.

Daarnaast krijg je bij sommige ziekenfondsen een extra tegemoetkoming als je anticonceptie koopt. Het gaat vaak om een jaarlijkse tegemoetkoming. Vraag naar de voordelen en voorwaarden bij jouw ziekenfonds.

Ben je jonger dan 25? Dan krijg je in België een korting van € 3 per maand op de meeste anticonceptie. Je krijgt die korting als je voorbehoedsmiddelen koopt in de apotheek. Dan kost een doosje met 3 ringen nog tussen € 21 en € 30.

Hoe betrouwbaar is de ring?

Als je de ring zorgvuldig gebruikt, is hij betrouwbaar.

In de praktijk blijkt dat ongeveer 9 op 100 vrouwen per jaar zwanger worden terwijl ze de ring gebruiken. Sint-Janskruid en sommige geneesmiddelen kunnen de werking van de ring verminderen. Herinner je dokter eraan dat je de ring gebruikt zodat hij of zij daar rekening mee kan houden bij het voorschrijven van geneesmiddelen.

Voor de indeling van de anticonceptiemiddelen baseren we ons op de studie van James Trussell. We hanteren de ‘typical use’ cijfers aangezien deze rekening houden met mogelijke gebruikersfouten en een typisch gebruik voorstellen (Trussell, 2011).

Voor- en nadelen van de ring

Voordelen

 • Je krijgt door de ring een heel regelmatige cyclus.
 • Je kan ook zelf je cyclus regelen (overslaan of uitstellen). Handig als je bijvoorbeeld met vakantie gaat.
 • Door de ring wordt je bloeding vaak minder pijnlijk. Je verliest ook minder bloed.
 • Als je stopt met de ring, kan je in theorie onmiddellijk daarna zwanger worden.
 • Je hoeft maar 1 keer per cyclus aan je anticonceptie te denken.

Nadelen

 • De ring is niet handig als je omgeving of partner niet mag weten dat je anticonceptie gebruikt. Want je kan de ring voelen tijdens het vrijen.
 • De eerste maanden kan je last hebben van tijdelijke bijwerkingen zoals misselijkheid, hoofdpijn, gespannen borsten, doorbraakbloedingen of stemmingswisselingen. Dat komt omdat je lichaam moet wennen aan de hormonen. De bijwerkingen verdwijnen meestal spontaan. Als dat niet zo is, contacteer dan je huisarts of gynaecoloog.
 • De ring beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Gebruik dus ook een condoom als je met een nieuwe partner vrijt. Doe een soa-test bij je huisarts voor je zonder condoom vrijt.
 • Je mag de ring niet gebruiken als je borstvoeding geeft.
 • De vaginale ring is niet geschikt als je ouder bent dan 35 jaar én roker. Je hebt dan een verhoogde kans op trombose, aderverkalking en hart- en vaatziekten. Het risico op trombose is vergelijkbaar met het risico van pilgebruiksters.
 • Ook voor vrouwen ouder dan 40 jaar die niet roken is de vaginale ring minder geschikt.

Veelgestelde vragen

Ik ben vergeten een nieuwe ring in te brengen. Wat nu?

Als je ringvrije periode langer was dan 7 dagen moet je een nieuwe ring inbrengen zodra je eraan denkt. Je moet dan nog 7 dagen een condoom gebruiken.

Als de ringvrije periode langer was dan 7 dagen en je seks hebt gehad, neem dan zo snel mogelijk een noodpil. Hoe langer de ringvrije periode was, hoe groter de kans op een zwangerschap.

Ik ben de ring vergeten te verwijderen. Wat moet ik doen?

Is de ring meer dan 3, maar niet langer dan 4 weken in de vagina gebleven? Dan is de werking van de ring niet verminderd. Las een ringvrije periode in van maximaal 7 dagen en breng daarna een nieuwe ring in.

Is de ring langer dan 4 weken in de vagina gebleven? Dan kan de werking van de ring verminderd zijn en kan je zwanger worden. Neem een noodpil als je in de voorbije 5 dagen seks hebt gehad. Je neemt ook best contact op met je huisarts voordat je start met een nieuwe ring.

Wat moet ik doen als de ring uit mijn vagina raakt?

Als de ring niet hoog genoeg in de vagina is ingebracht, kan hij uit de vagina raken. Bijvoorbeeld tijdens het vrijen of bij een moeilijke stoelgang of verstopping.

Is de ring minder dan 3 uur uit je vagina geweest? Dan ben je nog beschermd tegen zwangerschap. Spoel de ring in dat geval af met koud of lauw water en breng hem opnieuw in. Gebruik geen warm water om de ring te spoelen. Dat kan de werkzaamheid van de ring verminderen. Bovendien kan je je verbranden bij het inbrengen.

Is de ring langer dan 3 uur uit je vagina geweest? Dan zijn er te lang geen hormonen vrijgekomen in je lichaam en kan de werking van de ring verminderd zijn. Kijk dan bij Ik ben vergeten een nieuwe ring in te brengen. Wat nu? Je kan best regelmatig controleren of de ring nog in je vagina zit.

Wat als ik de ring voel zitten tijdens het vrijen?

Sommige koppels voelen de ring zitten wanneer ze seks hebben. Op zich is dat niet erg. Als je dat vervelend vindt, kan je de ring tijdens of net vóór het vrijen voor maximum 3 uur uit de vagina halen. Breng je hem pas na meer dan 3 uur terug in, dan ben je niet meer beschermd.

Spoel de ring af met koud of lauw water voor je hem weer inbrengt.

Kan ik een tampon samen met een ring gebruiken?

Ja, dat kan. Als je de tampon verwijdert, let er dan op dat je de ring niet per ongeluk meetrekt. Als dat toch gebeurt, spoel de ring dan af met koud of lauw water en breng hem direct weer in.

Wil je een tampon en een ring tegelijk inbrengen? Breng dan eerst je ring in, en pas daarna je tampon.

Wat moet ik doen op vakantie?

Neem voor de zekerheid een extra ring mee op vakantie. Reis je met het vliegtuig? Bewaar de ring dan in je handbagage, niet in je koffer. De ring mag niet te warm of te koud bewaard worden. De koude in de bagageruimte kan de werking van de hormonen in de ring verminderen.

Krijg ik meer witverlies door de ring?

Ja, dat kan. De ring kan het slijmvlies van je vagina irriteren, waardoor je meer witverlies kan krijgen.

Is de ring slecht voor mijn gezondheid?

Sommige mensen zijn bezorgd dat de hormonen in de vaginale ring een impact kunnen hebben op hun gezondheid. De hormonen in de ring geven inderdaad een licht verhoogd risico op een aantal aandoeningen. Maar dat risico is klein en hangt ook af van een aantal persoonlijke risicofactoren.

De vaginale ring heeft hetzelfde effect op je gezondheid als de pil. Meer informatie: welk effect hebben de hormonen van anticonceptie op je gezondheid?

Kan ik zomaar stoppen met de ring?

Ja, je kan op elk moment stoppen met de ring. Je bent dan wel niet meer beschermd tegen zwangerschap.

Is de ring nog betrouwbaar als ik overgegeven heb of diarree heb?

Ja. Anders dan de pil is de ring nog betrouwbaar als je overgegeven hebt of diarree hebt. De werking van je maag- en darmstelsel heeft geen invloed op de betrouwbaarheid van de ring. De hormonen worden bij de ring via je huid rechtstreeks opgenomen in het bloed.

Beschermt de ring onmiddellijk tegen zwangerschap?

Ben je met de ring gestart op de eerste dag van je menstruatie? Dan ben je onmiddellijk beschermd.

Ben je op een andere dag gestart? Dan moet je de ring 7 dagen gebruiken voordat je beschermd bent tegen zwangerschap. Gebruik dan ook een condoom als je tijdens deze 7 dagen seks hebt.

Beschermt de ring ook tijdens de stopweek?

Ja. De ring werkt niet alleen op de dagen dat je hem draagt, maar ook tijdens de (ringvrije) stopweek. Dat geldt wel alleen als je de ring correct gebruikt.

Kan de ring breken?

Het kan een enkele keer gebeuren dat de ring breekt. Dat is niet erg. Je blijft dan wel veilig maar er is een grotere kans dat je de ring verliest of dat hij de vaginawand irriteert. Verwijder daarom de gebroken ring en vervang hem door een nieuwe.

Wat moet ik doen als ik per ongeluk 2 ringen heb ingebracht?

Het kan gebeuren dat je per ongeluk twee ringen hebt ingebracht. Je krijgt dan geen ‘overdosis’ hormonen binnen maar je kan wel een beetje misselijk worden of beginnen bloeden. Verwijder dan gewoon de overtollige ring. Als je klachten blijven, ga dan langs bij je dokter.

Hoe groot is de ring?

De ring is 4 mm dik en heeft een doorsnede van ongeveer 5 cm.

Welke hormonen bevat de ring?

De ring is net als de pil is een combinatieproduct. Dat betekent dat de ring 2 soorten hormonen bevat: progestageen (met name etonogestrel) en oestrogeen (met name ethinylestradiol).

Getuigenis

Bekijk ook deze anticonceptiemiddelen