Een dildo gebruik je ter voorbereiding op penetratie met een penis, bij het (na)spel of als plezierinstrument op zich. Naast de gewone dildo's bestaan er butt plugs, strap-ons en dubbele dildo's.

Dildo gebruiken

Je kan een dildo gebruiken bij het masturberen om je vagina of anus te stimuleren. Je kan er ook je partner mee penetreren.

Een dildo kan na geslachtsgemeenschap gebruikt worden, bijvoorbeeld als de man al klaarkwam en de ander nog graag penetratieseks wil. Ook als penetratie met je man op één of andere manier niet lukt kan penetratie met een dildo een alternatief zijn.

Ga met een dildo voorzichtig te werk. Breng bv. eerst je vingers naar binnen. Zo kan je de richting bepalen om de dildo in te brengen. Een gebogen dildo richt je naar de navel toe.

Let erop dat je partner vochtig genoeg is. Breng voldoende glijmiddel aan. De dildo moet glibberig aanvoelen. Als je een dildo inbrengt in een vagina of anus die te droog is, kan je scheurtjes veroorzaken.

Het is gemakkelijker om een zacht exemplaar te gebruiken. Het gebruik van een harde dildo kan in het begin pijnlijk zijn. Breng een dildo rustig en geleidelijk in. Zorg dat je in interactie blijft met je partner.

Vooraleer je een dildo uitwisselt met je partner, maak je deze best schoon om overdracht van hiv en soa's te voorkomen. Breng een dildo na anaal gebruik ook nooit dadelijk in de vagina in.

Dildo's: uit welk materiaal?

Gewone dildo's hebben doorgaans de vorm van een penis. Ze bestaan uit verschillende materialen:

  • rubber, pvc met weekmakers: goedkoop, poreus en moeilijk schoon te maken.
  • elastomeren: flexibel, minder poreus dan de vorige categorie.
  • siliconen: duurder, stevige structuur, eenvoudig schoon te maken, niet te gebruiken met glijmiddel op siliconenbasis.
  • glas, metaal: duur, zeer hard, gemakkelijk schoon te maken, vaker gebruikt door gevorderden.

Butt plug

Butt plugs worden voor anale penetratie (en stimulatie van de prostaat) gebruikt.

Deze anale dildo's zijn dunner en eivormig. Het middenstuk is dikker dan de boven- en de onderkant. Door deze vorm blijven butt plugs op hun plaats zitten: de spier rond je anus sluit zich om het onderste, dunne gedeelte.

De bedoeling van een buttplug is dat je het speeltje in de anus inbrengt en het daar gewoon laat zitten. Het is geschikt voor mensen die houden van een gevuld gevoel in de anus of een sensatie van anale druk of rek.

Het is belangrijk om een buttplug langzaam en met veel glijmiddel in te brengen. In tegenstelling tot de vagina maakt de anus immers van zichzelf geen vocht aan.

Je kan een butt plug inhouden tijdens vaginale of orale seks. Ook is het een goede voorbereiding op anale penetratie.

Strap-on of voorbinddildo

Een strapon is een dildo die je voorbindt om je partner te penetreren. Het is een speeltje dat toelaat dat ook vrouwen hun partner kunnen penetreren. Een voorbinddildo kan ook dienen als fetisj om de partner op te winden. Het kan deel zijn van een rollenspel.

Je vindt strap-ons in heel wat verschillende maten en vormen. Dat gaat van een leren broekje van latex of leer waar de dildo aan vastzit, tot een broekje waar je zelf een losse dildo in kan schuiven. Sommige modellen zijn zelfs voorzien van ballen.

Een voorbinddildo bestaat uit een dildo en een harnas. Je koopt dezen samen aan of apart. Het harnas moet stevig vastzitten. Iemand penetreren met een strapon is niet gemakkelijk: het vraagt tijd en ervaring. In het begin zal je de riempjes van het harnas regelmatig moeten verstellen. Gebruik voldoende glijmiddel en stuur in het begin de dildo bij met je hand. Het hondjes-standje is een goede positie voor voorbindseks.

Dubbele dildo's

Deze dildo kan aan twee kanten tegelijk gebruikt worden. Ofwel door twee partners tegelijkertijd, ofwel door één persoon om tegelijk vaginaal en anaal te penetreren. Deze laatste ziet er dan meestal uit als een combinatie van een normale en een anale dildo.

Omdat elke vrouw een andere inwendige bouw heeft, kan het zijn dat er niet voldoende ruimte is voor dubbele penetratie. Doe het daarom alleen als de vrouw er zin in heeft. Wees extra voorzichtig. Maak langzame en gecontroleerde bewegingen en stop als je het gevoel hebt dat het te moeizaam gaat of pijn doet.

Dildo kopen

Een dildo gemaakt uit elastomeren, TPR of siliconen is een goede keuze. Vermijd de zogenaamde jelly dildo's. Dezen bevatten ftalaten of weekmakers en zijn mogelijks schadelijk voor de gezondheid. Je kan deze dildo herkennen aan het woordje ‘jelly’ dat op de verpakking staat, of aan de plastieken geur die deze heeft. Indien jouw dildo toch uit dergelijk materiaal bestaat, gebruik dan een condoom erover.

Wil je een dildo voor anaal gebruik, koop dan een aangepast model. Let erop dat deze een handvaatje heeft op het einde. Deze uitstulping zorgt ervoor dat de dildo niet in je anus verdwijnt wanneer de sluitspier zich sluit.

Waar kan je een dildo kopen?

Je kan dildo’s vinden in de meeste erotische shops. Seksspeeltjes kan je ook online bestellen.

De prijs van een dildo loopt heel erg uiteen, naargelang de kwaliteit van het gebruikte materiaal, de grootte, design, extra functies... Voor 20 euro vind je alleen jelly dildo's. Dildo's uit goed materiaal kosten minstens 45 euro.

Veelgestelde vragen

Wat als mijn buttplug in de anus vastzit?

Als je een anale dildo gebruikt zonder handvaatje kan deze in je anus verdwijnen. Dildo's kunnen immers ook te glibberig worden waardoor je er geen grip meer op hebt.

Om een dildo te verwijderen, ga je op je hurken zitten en oefen je druk uit alsof je op het toilet zit. Als je lichtjes perst, glijdt het speeltje er vaak vanzelf uit.

Zoek dringend medische hulp indien het speeltje na een uur nog steeds in je aars zit en/of je bloedt uit je aars. Schaam je niet. Hulpverleners hebben dit al eerder gezien.

Welke voorwerpen gebruik je best niet als dildo?

Vermijd voorwerpen met afneembare stukjes of doppen. Ze kunnen loskomen in de vagina of aars.

Voorwerpen met scherpe randen of een puntig uiteinde verwonden het slijmvlies. Gebruik ook geen houten voorwerpen. Ze laten splinters achter. 

Steek geen glazen fles in je vagina of aars. Ze kan breken. Een open fles creëert een vacuüm, waardoor het moeilijk of onmogelijk wordt om ze te verwijderen.

Was groenten zoals wortelen, komkommers en courgettes om ziektekiemen te verwijderen. Doe er een condoom om.