De eerste keer penetratieseks hoeft geen pijn te doen. Gevoelens van spanning kunnen wel maken dat je pijn ervaart.

Dit kan ook het geval zijn wanneer de vagina niet vochtig genoeg is, of als de penetratie te snel of te ruw gebeurt. Geef jezelf en je partner de tijd om te ontspannen en opgewonden te geraken.

Je kan ook elkaars gevoelige plekjes ontdekken zonder penetratie of zonder een orgasme. Ook dat is seks. 

Ontspannen bij de eerste keer

Bij de eerste keer seks is alles nieuw, normaal dat je dit spannend vindt. Doe het rustig aan, stel mekaar gerust, praat over wat je wil en voelt.

Laat je bijvoorbeeld masseren en neem de tijd om mekaar te kussen en te strelen. Als je er dan aan toe bent, kan je een stapje verder gaan.

Zijn jullie klaar voor penetratie, breng dan extra speeksel of glijmiddel aan op en rond de vagina, en op de vinger, penis of het speeltje waarmee je penetreert, zodat het gemakkelijker glijdt. Begeleid de penis met je hand, ook dit helpt om het zachter te laten verlopen. 

Opgewonden bij de eerste keer

Bouw langzaam op totdat jullie voldoende opgewonden zijn. Als een meisje nog niet erg opgewonden is, kan de vagina droger blijven of gaan de spieren rondom de vagina meer spannen. Zo verloopt penetratie moeilijk of pijnlijk, of lukt het soms helemaal niet. Ga  ook geen doorgang forceren als het niet meteen lukt. Het is een fabel dat een maagd een maagdenvlies heeft dat moet worden ‘doorprikt’. 

Pijn aan je penis bij de eerste keer 

Ook de penis kan pijn doen bij de eerste keer. Als de penis binnendringt in de vagina, wordt de voorhuid naar achter geschoven, over de eikel heen. Als die voorhuid te nauw is, kan hij wat worden opgerekt en scheurtjes vertonen. Dit kan zoveel pijn doen dat je je erectie verliest. Je kan er iets aan doen door regelmatig je voorhuid over je eikel te trekken. Als de pijn blijft, vraag dan advies aan je arts.