Een erectie is het proces waarbij de penis groter en harder wordt en rechtop gaat staan. Dat gebeurt doordat de zwellichamen van de penis zich vullen met bloed.

Erectie: hoe krijg je een stijve?

  1. Bij seksuele stimulatie geven de hersenen via de zenuwen prikkels door naar de penis.
  2. Door de prikkeling ontspannen de spieren rondom de slagaders zich en stroomt er meer bloed de penis binnen.
  3. De zwellichamen in de penis vullen zich met bloed en hun wanden worden hard. 
  4. Het bloed kan de penis niet meer verlaten via de afvoerende bloedvaatjes. Gevolg: de penis is hard en gegroeid in lengte en dikte.
  5. De positie van de penis wijzigt: hij gaat rechtop staan in plaats van te hangen.
  6. De penis verslapt opnieuw wanneer het bloed uit de penis weer wegloopt. De zwellichaampjes lopen leeg, waardoor de penis terug in zijn oorspronkelijke vorm en positie keert. Dit gebeurt na een ejaculatie.
Penis in erectie

Erectie: functie

Meestal gebeurt een erectie door seksuele prikkels.

De puur biologische functie van erecties is de penis klaar maken voor penetratie. Wanneer de penis hard is kan die in de vagina, zodat er een ejaculatie en de bevruchting kunnen plaatsvinden.

Soorten erecties

In eerste instantie treedt een erectie op in de basis van de penis, pas later in de eikel. Vandaar dat er gesproken wordt van gedeeltelijke en volledige erecties.

Erecties kunnen sterk verschillen. Bij een kleinere penis in slappe toestand kan de erectie de penis zowel in lengte als in dikte verdubbelen. Eerder grote penissen worden soms niet veel groter in erectie. Dat noemt men ook wel eens een bloedpenis tegenover een vleespenis.

Bij een erectie kan de penis recht omhoog staan of deels omhoog. Die hoek van de penis in erectie is bij elke man verschillend. De penis kan ook een beetje een bocht maken of gedeeltelijk naar links of rechts afbuigen.

Bij een ochtenderectie zal door de ontspanning van het lichaam tijdens de slaap het bloed kunnen doorstromen en zich de erectie vormen. Naarmate men ouder wordt, is de erectie minder stevig en komt de penis minder omhoog.