Een erectie is het proces waarbij de penis groter en harder wordt en rechtop gaat staan. Dat gebeurt doordat de zwellichamen van de penis zich vullen met bloed.

Erectie: hoe?

erectie
  1. In de penis bevinden zich drie zwellichamen, een soort reservoirs. Bij seksuele stimulatie geven de hersenen via de zenuwen prikkels door naar de penis.
  2. Door de prikkeling ontspannen de spieren rondom de slagaders zich en stroomt er meer bloed de penis binnen.
  3. De zwellichamen vullen zich met bloed en hun wanden worden hard. 
  4. Het bloed kan de penis niet meer verlaten via de afvoerende bloedvaatjes. Gevolg: de penis is hard en is serieus gegroeid, zowel in lengte als in dikte.
  5. De positie van de penis wijzigt ook: hij gaat rechtop staan in plaats van te hangen.
  6. De penis verslapt opnieuw als het bloed uit de penis weer weg kan lopen. De zwellichaampjes lopen als het ware leeg, waardoor de penis terug in zijn oorspronkelijke vorm en positie keert. Dit gebeurt bv. nadat een man geëjaculeerd heeft.

Erectie: functie

In de volksmond noemt men een erectie ook "een stijve". Meestal gebeurt dit door seksuele prikkels. De puur biologische functie is de penis klaar maken voor de penetratie in de vagina zodat de ejaculatie en de bevruchting kunnen plaatsvinden.

Soorten erecties

In eerste instantie treedt een erectie op in de basis van de penis, pas later in de eikel. Vandaar dat er gesproken wordt van gedeeltelijke en volledige erecties.

Een eerder kleine penis in slappe toestand kan in erectie zowel in lengte als in dikte verdubbelen, terwijl eerder grote penissen soms niet veel groter worden in erectie. Er wordt ook gesproken van 'bloedpenis' en 'vleespenis'.

Bij een erectie kan de penis recht omhoog staan of deels omhoog. Die hoek van de penis in erectie is bij elke man verschillend. De penis kan ook een beetje een bocht maken of gedeeltelijk naar links of rechts afbuigen.

Bij een ochtenderectie zal door de ontspanning van het lichaam tijdens de slaap het bloed kunnen doorstromen en zich de erectie vormen. Naarmate men ouder wordt, is de erectie minder stevig en komt de penis minder omhoog.