Exhibitionisme houdt in: seksuele opwinding ervaren door het in het openbaar tonen van de geslachtsdelen aan anderen.

Is exhibitionisme strafbaar?

Exhibitionisme is door de wet verboden en dus wel degelijk strafbaar.

Als er klacht wordt ingediend bij de politie, kunnen exhibitionisten in principe veroordeeld worden voor ‘openbare schennis van de goede zeden’ of zelfs voor aanranding van de eerbaarheid als er min-16-jarigen bij betrokken zijn.

Maar exhibitionisme wordt meer en meer als een psychisch probleem gezien. Daarom worden exhibitionisten alsmaar minder vervolgd. De exhibitionist zou meer gebaat zijn met een behandeling die hem of haar doet inzien welk effect dit gedrag heeft op anderen.

Veelgestelde vragen

Wat doe ik als ik met een exhibitionist te maken krijg?

Als het op straat of in het park gebeurt, loop dan gewoon verder en neem eventueel contact op met de politie.

Reageren doe je beter niet, omdat de kans bestaat dat hij of zij kwaad of agressief wordt.

Als het online gebeurt, ga er dan niet op in en blokkeer die persoon. Breng eventueel ook eCops op de hoogte. Dit is een online meldpunt waar je misdrijven op het internet kan melden.

Wat doe ik als ik zelf exhibitionistische neigingen heb?

Als het dwangmatig is, neem dan contact op met een centrum voor algemeen welzijnswerk of een centrum geestelijke gezondheiszorg. Zij kunnen helpen om met die neigingen om te gaan of gericht doorverwijzen.

Er bestaan ook zelfhulpgroepen voor exhibitionisten.

Wat is een streaker?

Een streaker is iemand die bij een openbaar evenement (bv. grote sportwedstrijden) onverwachts naakt ten tonele verschijnt. Met als doel het evenement te verstoren, te provoceren, of zichzelf in de schijnwerpers te plaatsen.

Personen die op deze manier beroemd zijn geworden, zijn Mark Roberts, Michael O'Brien en Sander Lantinga. Meestal komt een streaker er niet ongestraft vanaf.

Streaken is strafbaar.