Een fistel is een kanaalvormige zweer aan de huidoppervlakte of in een inwendige lichaamsholte. Een fistel kan ook een opening zijn tussen een klier en de huid, of tussen twee holtes in het lichaam.
Hoe ontstaat een fistel?
Een fistel ontstaat meestal na een ontsteking in de lichaamsholte of in de klier. Fistels kunnen zich voordoen in de omgeving van de anus en de vagina.
Fistel: hoe behandelen
Als de ontsteking zich uitbreidt tot de huid, kan deze spontaan openbreken. Als de ontsteking zelf is genezen, kan er toch een fistel overblijven, waar af en toe weer vuil of vocht uit komt. Meestal groeit de fistel echter vanzelf weer dicht als de ontsteking is genezen. Soms plaatst men een kunstmatige fistel, bijvoorbeeld tussen een slagader en een ader om bij nierdialyse het aanprikken van de ader makkelijker mogelijk te maken. Een dergelijke fistel noemen we een shunt.
Pijpzweer, of fistel na bevallingen
Een peri-anale fistel is een fistel vanaf de endeldarm die via de sluitspier naar de huid rond de anus leidt. Deze fistel noemt men ook wel de pijpzweer. Er kan ook een fistel ontstaan tussen de darm en de blaas of tussen de vagina en de blaas of de darm. Met name na moeilijke bevallingen in ontwikkelingslanden komt dit soms voor.