De G-spot bestaat niet, tenminste niet als een apart orgaan. Mogelijks komt die verdikking in de vaginawand overeen met de onderkant van de clitoris. Het is dan ook beter om van de gevoeligheid van de clitoris te spreken. 

Bij vrouwen die een gevoelige zone ervaren, situeert deze zich in de voorste wand van de vagina, ongeveer 3 tot 5 cm boven de ingang. 

Wat is de G-spot?

Volgens heel wat seksuologen is het niet nodig om de G-plek als een specifieke anatomische structuur te onderscheiden.

Het gaat volgens hen over een stukje van de wand van de vagina, waar mogelijks het onderste gedeelte van de clitoris tegenaan leunt wanneer de vrouw opgewonden is. 

De clitoris en de vagina hebben erogene capaciteiten, maar hoe en in welke mate verschilt erg van vrouw tot vrouw. Veel vrouwen ervaren geen bijzondere gevoeligheid op die plek.

Hiertegenover staat de ervaring van andere vrouwen die bij stimulatie van deze zone opwinding en zelfs een orgasmegevoel rapporteren.

Waar zit de G-plek?

Als je daar een gevoelige plek hebt, kan je deze voelen als je de wijsvinger in de vagina brengt, met de handpalm naar de buik. Je maakt dus het 'kom eens hier'-gebaar.

De vrouw ligt hierbij best op de rug, de benen lichtjes gebogen.  

Op ongeveer 3 tot 5 centimeter vanaf de ingang kan je een ribbelig, wat sponzig plekje voelen. Dit is ook de plek waar de blaas overgaat in de plasbuis.

Gspot stimuleren

G-Plek en clitoris

Sommige vrouwen, dus niet allemaal, hebben een uiterst gevoelig inwendig plekje ter hoogte van de voorwand van de vagina. Deze vrouwen vinden het prettig als hun G-plek geprikkeld wordt tijdens het vrijen.  

Een belangrijk aantal seksuologen stelt dat de G-plek overeenkomt met de achterkant van de clitoris. Het is namelijk zo dat de glans van de clitoris (het ‘bobbeltje’) slechts het uitwendige topje is van een groter orgaan, dat binnenin het lichaam zit. De clitoris is zelfs minstens even groot als de penis van een man. 

clitoris

Dit clitorisorgaan is echter vooral, in tegenstelling tot bij de man, niet zichtbaar langs de buitenkant. Het bestaat uit verschillende onderdelen zoals de glans (het ‘erwtje’), het lichaam, de wortel, 2 zijvertakkingen of ‘benen’ (crurae) en 2 zwellichamen

clitoris bij opwinding

Bij opwinding komt het clitorisorgaan in erectie en gaat het opzwellen. De hele clitoris wordt hierbij wat naar achteren getrokken. De glans trekt zich terug, maar ook de zogezegde wortel van de clitoris gaat naar achteren kantelen, waardoor deze tegen de voorwand van de vagina komt aan te liggen. 

gspot

Als je die zone aanraakt waar de G-plek wordt gesitueerd, stimuleer je dus mogelijks eigenlijk de achter- of onderkant van de clitoris. De G-plek is dus zeker geen apart orgaan.

Heeft elke vrouw een G-spot?

Als je dit weet, dan begrijp je dat het eigenlijk ook niet meer nodig is dat vrouwen zich afvragen of ze een G-plek hebben. Alle vrouwen hebben een clitoris, en deze kan langs verschillende kanten gestimuleerd worden: bijvoorbeeld bovenaan, meer onderaan, eerder langs de voor- of langs de achterkant.   

Sommige vrouwen hebben dus wel zo'n gevoeligere plek in de vagina, anderen niet. Uit sommige onderzoeken blijkt dat ook de dikte van de vaginawand of de grootte van het clitorisorgaan die gevoeligheid beïnvloeden.  

Als je de G-spot niet vindt, is dit dan ook perfect normaal. Het is niets om je ongerust over te maken of om je over te schamen. Het is ook niet nodig dat een partner ‘op zoek gaat’ naar je G-plek als je daar geen zin in hebt. 

Hoe G-spot stimuleren?

De vaginawand, waar de G-plek wordt gesitueerd, is meer gevoelig voor druk dan voor wrijving. Belangrijk hierbij is dat de vrouw al erg opgewonden moet zijn (en de vaginawand daardoor wat gezwollen).  

Wanneer je snelle, behoorlijk stevige bewegingen uitvoert met een dildo, vibrator, je vingers (de G-plek-vingertechniek) of bij seks in bepaalde standjes waarbij de penis tegen de achterste wand van de vagina duwt, kan dit seksueel stimulerend zijn voor de G-spotzone.

Dildo's hebben over het algemeen meer effect op de G-plek dan vibrators. Vooral glazen, metalen of harde plastic dildo's worden aangeraden voor G-spotstimulatie. 

Echter, niet alle vrouwen vinden het aangenaam of opwindend om op deze manier aangeraakt te worden. 

Kan de G-plek voor een orgasme zorgen?

De G-plek is een samenkomst van zenuwbanen, maar niet elke vrouw raakt opgewonden of krijgt een orgasme als deze plek gestimuleerd wordt.  

Mogelijks liggen de zenuwen bij haar daar niet dicht aan de oppervlakte, of is zij gewoon niet gevoelig voor deze aanrakingen. 

Door stimulatie van de G-plek komt er bij een minderheid van vrouwen bij een orgasme vocht vrij, als een straal of lozing. Dit heet squirting. Het vocht is geen urine en is wat dunner en gladder dan vaginaal vocht.

Andere erogene zones

Je hebt geen G-plek nodig om leuke en plezierige seks te hebben. Het is maar één plekje op je hele lijf dat mogelijks goed voelt bij aanraking.

Vrouwen hebben nog heel wat andere gevoelige plekjes. Ga zelf of samen met je partner daar naar op zoek.

Veelgestelde vragen

Wie heeft de G-spot ontdekt?

De G-plek werd in feite 'herontdekt' door Ernst Gräfenberg in de jaren vijftig, een gynaecoloog van Duitse afkomst.

De G-plek werd al in de zeventiende eeuw beschreven door de Nederlandse anatoom Reinier de Graaf.

Uiteindelijk werd de G-plek genoemd naar Grafenberg.

Hebben mannen ook een G-plek?

Ja. De mannelijke variant van de G-plek bij vrouwen is de prostaat. Stimulatie van de prostaat leidt bij sommige mannen tot extra genot.  

Maar niet elke man vindt stimulatie van de prostaat prettig. Omdat dit plekje enkel via de aars bereikbaar is en niet elke man van anale stimulatie houdt.

Je kan de prostaat voelen juist voorbij de kringspier. Daar zit een kleine 'bobbel' ter grootte van een walnoot. Dat is het bewuste plekje.