Ja, de verliefdheid gaat in principe altijd over. Verliefdheid gaat in veel gevallen over in liefde. In het andere geval kan het ook gewoon verdwijnen.

Verliefdheidshormonen

Door het goede gevoel dat ze geven maken de verliefdheidshormonen verliefdheid verslavend. Het lichaam heeft steeds meer van die stoffen nodig om hetzelfde effect te verkrijgen. En omdat het niet in staat is eindeloos aan die toenemende vraag te voldoen, wordt de aanmaak langzaamaan stopgezet en zal de verliefdheid uiteindelijk verminderen. Verliefdheid is dus niet eeuwigdurend: na een half jaar tot twee jaar is ze opgebrand.

Verliefdheid gaat over

Het is natuurlijk jammer dat verliefdheid overgaat, maar tegelijkertijd is het goed. Mochten we lange tijd verliefd blijven, dan zouden we niet in staat zijn om ons te concentreren op de dagelijkse dingen of om een stabiele relatie uit te bouwen. Doordat de verliefdheid op de achtergrond verdwijnt, transformeren de gevoelens tussen geliefden dikwijls in honderden complexe en bevredigende emoties van hechting, die uiteindelijk ‘liefde’ kunnen worden. Bovendien kan het oervuur ook wel blijven branden in een vaste relatie, wat betekent dat de magische, verliefde gevoelens af en toe terugkeren.