Ben-wa ballen zijn een seksspeeltje dat je in je vagina inbrengt. Ze hebben de vorm van balletjes, soms verbonden door een koordje. 

Andere namen zijn: ‘geisha ballen’, ‘lustkogels’ of ‘kegelballen’. 

Ben wa ballen: waarvoor dienen ze?

geishaballetjes

Door de balletjes in te houden terwijl je wandelt, stimuleer je je vagina. Het gevoel is opwindend en leidt bij sommige vrouwen tot een (intenser) orgasme. 

Je bekkenbodemspieren spannen op om de balletjes op hun plaats te houden. Zo train je je bekkenbodemspieren, wat volgens sommigen tot een intenser orgasme leidt na verloop van tijd.

Bekkenbodemspieren trainen

De balletjes worden vaak verkocht om de bekkenbodemspieren te trainen. Zo zouden je orgasmes sterker kunnen worden en zou je tijdens penetratieseks beter kunnen klemmen, wat plezierig kan zijn voor je partner.

Het is niet zo dat elke vrouw haar bekkenbodemspieren moet trainen. Je bekkenbodemspieren te veel trainen kan net schadelijk zijn. 

De balletjes in je vagina houden vergt een constante inspanning van je bekkenbodemspieren. Als de balletjes te zwaar voor je zijn of je ze te lang inhoudt, kunnen je bekkenbodemspieren oververmoeid geraken. De bedoeling is dat de ben wa ballen zonder moeite in je vagina blijven. Moet je je vagina actief aanspannen om ze op te houden, dan zijn ze te zwaar. 

Als je problemen hebt met verzwakte bekkenbodemspieren, raadpleeg je beter een arts of kinesist gespecialiseerd in de bekkenbodem.   

Hoe gebruik je geisha ballen?

Breng de geisha ballen in in je vagina. Wandel dan rond met de balletjes in je vagina.

Geisha balletjes hou je best een beperkte tijd in. Aangeraden is maximum een kwartier als je ze nog maar pas begint te dragen. Er bestaan verschillende maten en gewichten. Begin met de lichtere balletjes en bouw na verloop van tijd op.  

Om ze verwijderen, trek je aan het lusje. Sommige geisha ballen hebben geen lusje. Je moet de balletjes dan verwijderen door met je bekkenbodemspieren ze uit te duwen.  

Hoe schoonmaken? 

Net als andere seksspeeltjes, moet je ben-wa balletjes tussen elk gebruik schoonmaken. Dat kan met lauw water, zonder zeep.  

Let op dat je enkel ben-wa ballen van niet-poreuze materialen gebruikt. Poreuze materialen zoals minerale stenen en zachte plastics kunnen bacteriën vasthouden en tot infecties leiden. Goede materialen zijn silicone, hard elastomeer en metaal.

Ben-wa balletjes kopen

Ben-wa balletjes kan je online kopen in een online seksshop of in een winkel. Als je niet zeker bent welke grootte of gewicht juist is voor jou, kan je advies vragen aan de bediende in een sekswinkel. 

De prijs voor een set balletjes kan gaan van 20 tot 60 euro. De prijs is afhankelijk van het materiaal waarvan de balletjes gemaakt zijn en de soort (grote versus kleine, vibrerend of niet,...).  
 
Let op: Wanneer je ben wa ballen koopt, moet je nakijken of het naadje goed afgewerkt is. Bij ruwe, slecht afgewerkte naden kan je vagina geïrriteerd geraken. Controleer ook dat er langs het touwtje geen openingen zijn waar vocht en vuil in kan kruipen.  

Veelgestelde vragen

Geishaballetjes geven mij het gevoel dat ik moet plassen. Is dat normaal?

Ja, dat kan.

De balletjes kunnen langs binnen druk uitoefenen op je blaas. Je blaas ligt namelijk net naast je vagina. Daardoor krijg je misschien sneller het gevoel krijgen dat je moet plassen.