Wetenschappers spreken elkaar tegen over het al dan niet bestaan van de g-plek. Sommige vrouwen hebben wel een gevoeligere plek in de vagina.

g-plek = samenkomst van zenuwbanen

De g-plek werd 'ontdekt' door Ernst Gräfenberg, vandaar haar naam. Het is een plaats waar verschillende zenuwbanen samenkomen, wat de gevoeligheid verklaart. Men stelt dat de clitoris (de glans) slechts het uitwendige topje is van een groter inwendig orgaan dat op een bepaalde plek tegen de vaginawand aankomt. De wortel van de clitoris komt bij opwinding tegen de voorwand van de vagina aan te liggen. Als je die plek aanraakt, stimuleer je dus de achterkant van de clitoris.

De ligging van de g-plek

Vrouwen omschrijven de g-plek als een ribbelige weefselstructuur die 3 tot 5 centimeter boven de ingang van de vagina ligt. Als je een gevoelige plek hebt, kan je ze voelen als je een vinger in je vagina brengt, met de handpalm naar de buik gericht (het 'kom eens hier-gebaar'). Maar niet elk meisje of elke vrouw lijkt een g-plek te hebben of opgewonden te raken of een orgasme te krijgen als deze plek gestimuleerd wordt. Mogelijks liggen de zenuwen bij haar daar niet dicht aan de oppervlakte, of is zij gewoon niet gevoelig voor deze aanrakingen.