Vergelijk het hormonaal implantaat met het hormoonspiraaltje

Betrouwbaarheid

Zeer betrouwbaar
Zeer betrouwbaar

Prijs ouder dan 25

€ 48 per jaar

Prijs jonger dan 25

€ 12 per jaar

hormonaal implantaat

Wat is een hormonaal implantaat?

Een hormonaal implantaat (of anticonceptiestaafje) is een staafje zo groot als een lucifer. Het is gemaakt van flexibel plastic dat een dokter onder de huid in je bovenarm plaatst. Daar geeft het 3 jaar lang een kleine hoeveelheid vrouwelijk geslachtshormoon af. Dat hormoon belet dat je zwanger kan worden.

Hoe werkt een hormonaal implantaat?

Het hormonaal implantaat geeft dagelijks een constante kleine hoeveelheid etonogestrel af, een kunstmatig vrouwelijk geslachtshormoon dat vergelijkbaar is met het natuurlijke hormoon progesteron. Dat zorgt ervoor dat:

  • Je geen eisprong meer hebt.
  • Zaadcellen niet meer door het slijm van de baarmoederhals geraken.
  • Een bevruchte eicel zich niet in de slijmvliesbekleding van de baarmoeder kan nestelen.

Hoe wordt een hormonaal implantaat geplaatst?

Je gaat tijdens de eerste 5 dagen van de menstruatie naar de huisarts of gynaecoloog. Die plaatst het staafje onder lokale verdoving vlak onder de huid van de binnenkant van de bovenarm. Na 3 jaar ga je terug en laat je het oude staafje vervangen door een nieuw.

Als je voordien een andere vorm van anticonceptie gebruikte, check dan eerst bij je arts wanneer het staafje best ingebracht wordt.

Hoe gebruik je een hormonaal implantaat?

Als de dokter het staafje eenmaal geplaatst heeft, ben je klaar. Na plaatsing moeten jij zelf en je arts het staafje wel voelen zitten. Vanaf dan hoef je niks meer te doen.

Als je last hebt van overgewicht, kan je dokter aanraden om het hormonaal implantaat eerder te laten vervangen dan na 3 jaar. Omdat de anticonceptieve werking bij zwaarlijvige vrouwen in het derde jaar minder goed kan zijn dan bij vrouwen met een normaal lichaamsgewicht.

Prijs?

Het hormonaal implantaat kost € 144. Er is geen tussenkomst door de ziekteverzekering voorzien.

Bij sommige ziekenfondsen krijg je wel een extra tegemoetkoming als je anticonceptie koopt. Het gaat vaak om een jaarlijkse tegemoetkoming. Je moet dan aan de apotheek een BVAC-attest vragen en indienen bij je ziekenfonds. Dit formulier 'bijkomende verzekering' kan je als patiënt vragen aan je apotheker. Dit attest bezorg je aan je ziekenfonds of verzekeraar opdat je geneesmiddelen vergoed krijgt. Vraag naar de voordelen en voorwaarden bij jouw ziekenfonds.

Ben je jonger dan 25? Dan krijg je in België een korting van € 3 per maand op de meeste anticonceptie. Je krijgt deze korting als je voorbehoedsmiddelen koopt in de apotheek. Hierdoor kost het hormonaal implantaat € 36 (voor 3 jaar).

Hoe betrouwbaar is het hormonaal implantaat?

Het hormonaal implantaat is zeer betrouwbaar. De kans op zwangerschap is ongeveer 0,05%. Dit wil zeggen dat als 2.000 vrouwen gedurende 1 jaar het hormonaal implantaat gebruiken, er ongeveer 1 vrouw zwanger wordt.

Voor de indeling van de anticonceptiemiddelen baseren we ons op de studie van James Trussell. We hanteren de ‘typical use’ cijfers aangezien deze rekening houden met mogelijke gebruikersfouten en een typisch gebruik voorstellen (Trussell, 2011).

Voor- en nadelen van het implantaat

Voordelen

  • Zeer betrouwbaar.
  • Je hoeft maar om de 3 jaar met je anticonceptie bezig te zijn.

Nadelen

  • De eerste weken na het inbrengen van het implantaat kan je last hebben van bijwerkingen: acne, hoofdpijn, duizeligheid en gezwollen borsten. Dat komt omdat de afgifte van het hormoon dan een beetje hoger is en je lichaam er aan moet wennen.
  • Je menstruatiepatroon kan veranderen. Je kan bijvoorbeeld onregelmatige bloedingen krijgen of last hebben van tussentijds bloedverlies. Ook de intensiteit en de duur van je bloedingen kan veranderen. Na zes maanden vinden 80 à 90% van de vrouwen het bloedingspatroon aanvaardbaar.
  • Je kan het staafje door de huid heen voelen zitten. Als je omgeving niet mag weten dat je anticonceptie gebruikt, is het hormonaal implantaat minder interessant.
  • Het hormonaal implantaat beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Gebruik dus ook een condoom als je met een nieuwe partner vrijt. Doe een soa-test bij je huisarts voor je zonder condoom vrijt.
  • Het verwijderen of vervangen van het implantaat verloopt niet altijd even gemakkelijk.

Veelgestelde vragen

Zijn er verschillende hormonale implantaten?

Nee. Er bestaat maar 1 soort hormonaal implantaat. De merknaam is Implanon.

Kan ik het hormonaal implantaat laten verwijderen wanneer ik wil?

Dat kan, maar het verloopt niet altijd even vlot.

Een verwijdering is een kleine ingreep onder plaatselijke verdoving. De dokter maakt een sneetje van enkele millimeters groot in je huid en verwijdert het implantaat. Let wel, je kan dan onmiddellijk terug zwanger worden. Normaal gezien doet het verwijderen geen pijn.

Welke hormonen bevat het hormonaal implantaat?

Een hormonaal implantaat bevat 1 hormoon: etonogestrel. Etonogestrel is een kunstmatig vrouwelijk geslachtshormoon (progestageen) dat vergelijkbaar is met progesteron.

Hoe groot is het implantaat?

Het hormonaal implantaat is 4 cm lang en heeft een doorsnee van 2 mm.

Wanneer kan ik een implantaat laten plaatsen na mijn bevalling?

Als je geen borstvoeding geeft

Het implantaat moet ingebracht worden tussen 21 en 28 dagen na de bevalling (of tussen dag 1 en 5 van je menstruatie). Dan ben je meteen ook beschermd. Als het implantaat later wordt ingebracht dan 28 dagen na de bevalling, gebruik dan de eerste 7 dagen ook een condoom als je seks hebt. Pas na 7 dagen ben je beschermd.

Als je wel borstvoeding geeft

Het implantaat kan ingebracht worden vanaf de 21ste dag na je bevalling (of dag 1 van je menstruatie). Het kan ook later. Sowieso ben je de eerste 7 dagen nadat je het implantaat hebt niet beschermd tegen zwangerschap. Gebruik dus de eerste 7 dagen ook een condoom als je seks hebt. Pas na 7 dagen ben je beschermd.

Heeft het hormonaal implantaat invloed op je menstruatiecyclus?

Het hormonaal implantaat zorgt ervoor dat er geen eisprong meer is en dat je cyclus stilvalt: veel vrouwen hebben weinig tot geen bloedverlies meer. Dit is perfect normaal en bewijst eigenlijk dat het staafje goed werkt.

Bij 1 op 5 vrouwen zorgt de overgebleven hormonale werking ervoor dat er een onregelmatig bloedingspatroon ontstaat. Je kan dan meer langdurige of hevige bloedingen krijgen. Alhoewel je ook in die gevallen veilig bent, kan dat vervelend zijn. In de meeste gevallen verdwijnen die onregelmatige bloedingen na 3 tot 6 maanden. Maar het is niet op voorhand te voorspellen hoe dit bij jou zal zijn.

Kan ik mijn menstruatie uitstellen met het staafje?

Nee. Met het hormonaal implantaat kan je je menstruatie niet uitstellen of vervroegen.

Is het plaatsen van het hormonaal implantaat pijnlijk?

Als het implantaat correct en zorgvuldig wordt ingebracht door een dokter die hiermee vertrouwd is, is de plaatsing zo goed als pijnloos.

Beschermt het hormonaal implantaat onmiddellijk tegen zwangerschap?

Als je het hormonaal implantaat tussen dag 1 en dag 5 van je menstruatie laat inbrengen, ben je direct na het inbrengen beschermd tegen zwangerschap. Als je het implantaat later laat inbrengen, gebruik dan de eerste 7 dagen ook een condoom als je seks hebt. Pas na 7 dagen ben je beschermd.

Kan ik het hormonaal implantaat gebruiken tijdens borstvoeding?

Ja, je mag het hormonaal implantaat gebruiken tijdens borstvoeding. Want de dagelijkse dosis van het hormoon in het implantaat en de hoeveelheid in je bloed zijn lager dan bij andere hormonale middelen.

Bekijk ook deze anticonceptiemiddelen