Dit is een moeilijke vraag. Vrienden helpen mekaar, dus ja. Maar als je vriend dit nieuws niet wil horen, is het mogelijk dat jij er de dupe van wordt.

Boos

Je vriend kan boos worden op jou. Hou er rekening mee dat je vriend het niet wil of kan geloven en zich daarom op jou zal afreageren. Het kan dat hij denkt dat je dit zegt omdat je jaloers bent. Wat ook kan, is dat je vriend al iets gemerkt had, maar het liever niet onder ogen zag. Dan vindt je vriend het misschien gênant als jij het bedrog boven water brengt, want hij had al beslist om er niets mee te doen.

Waarheid

Anderzijds wil je vriend mogelijks liever de waarheid kennen dan verder te gaan met een relatie met bedrog. En als hij er achter komt dat jij het al wist en niets verteld hebt, gaat het vertrouwen tussen jullie waarschijnlijk kapot. Volgens de regels van jullie vriendschap moet je het eigenlijk vertellen en kan je dit niet geheim houden.

Gesprek

Als je beslist hebt om het te vertellen, bereid je dan voor. Je kan ervoor kiezen om eerst naar het lief van je vriend te stappen en hem of haar te confronteren met wat je weet. Zo geef je dat lief nog de kans om het zelf te zeggen. Maar nog logischer is om het zelf direct tegen je vriend te zeggen. Zorg er in de eerste plaats voor dat je er zeker van bent en dat je het niet alleen hebt van vage via-via's. Is er bewijsmateriaal? Dat kan helpen om je vriend ervan te overtuigen. Als je met je vriend erover babbelt, zeg dan dat je er bent voor hem en hem altijd zal steunen. Dat zal hem helpen om dit slechte nieuws te verwerken.