Soms zijn je ouders heel erg aanwezig. Hun hulp en steun is vaak goed, maar het kan zijn dan je nood hebt aan meer ruimte.

Als je een handicap hebt, kan het zijn dat je ouders je langer en meer willen beschermen en zelfs overbeschermen. Misschien krijg je op die manier te weinig privacy. Het kan ook zijn dat je op die manier beperkt wordt in je mogelijkheden om mensen te leren kennen. Of misschien heb je nood aan specifieke ondersteuning of hulp als je een relatie hebt. Het kan zijn dat je ouders je bij een aantal zaken moeten helpen. Dergelijke dingen kunnen heel vervelend zijn als je een relatie hebt of op zoek wil naar een lief.

Als je last hebt van de houding of reactie van je ouders of je wil er verandering in brengen, probeer je best met je ouders het gesprek aan te gaan. Als je niet weet hoe je dat kan doen, kan je hulp vragen op school of aan je vrienden. Als je ouders wat tijd krijgen om in te zien dat jij nood hebt aan vrienden en een lief, draaien ze hopelijk wel bij. Zo kunnen jullie samen een aanpak vinden die voor iedereen geschikt is.