Groomers proberen een vertrouwensrelatie met je op te bouwen om je uit de kleren te praten of later (seksueel) te misbruiken. 

Wie zijn groomers?

Groomers zijn bijna altijd mannen. De meeste oneerbare voorstellen komen van verleiders waar je al lange tijd mee chat en die je vertrouwen winnen. Ze voelen aan dat je je onzeker voelt, of dat je steun nodig hebt en spelen daarop in door de begrijpende, meevoelende en ondersteunende vriend te spelen.

Schuilnamen

Groomers gaan onder verschillende schuilnamen aan de slag in eenzelfde chatbox. Ze doen zich bijvoorbeeld voor als meisje van 15 dat vertelt over een toffe 27-jarige vriend met wie je contact moet opnemen. In werkelijkheid schuilt er één en dezelfde man achter deze personages.

Verdachte afspraakjes

  • Sommige daders willen enkel cyberseks, Soms nemen ze cyberseks met een webcam op en gebruiken ze die als chantagemiddel.
  • Andere groomers willen een seksueel getinte ontmoeting. Na een tijdje chatten, als jij niet meer achterdochtig bent, wil je chatgenoot een afspraakje. Tijdens jullie ontmoeting wordt het snel duidelijk dat hij seks wil.

Bewaak je grens

Het is verleidelijk om op die vragen in te gaan, je chatpartner is immers zo lief voor jou geweest. Voel je echter nooit tot iets verplicht als je iemand enkel online kent. En voel je zeker niet verplicht om seksuele vragen te beantwoorden, ook niet bij mensen die je wel echt kent.

Melden bij provider

Je kan bij de provider (beheerder) van een site melden dat je een groomer tegenkwam. Daar is vaak een knop voor.