Groomers proberen een vertrouwensrelatie met je op te bouwen om je uit de kleren te praten of later (seksueel) te misbruiken. Dat is grooming.

Wat zijn groomers?

Groomers zijn bijna altijd mannen. De meeste oneerbare voorstellen komen van verleiders waar je al lange tijd mee chat en die je vertrouwen winnen.

Ze voelen aan dat je je onzeker voelt, of dat je steun nodig hebt en spelen daarop in door de begrijpende, meevoelende en ondersteunende vriend te spelen.

Vaak blijft het bij online contact. In sommige gevallen proberen groomers ook echt af te spreken. Door een kind of jongere onder druk te zetten of te manipuleren, durft het slachtoffer niet meer aan te kloppen bij ouders, andere volwassenen of vrienden.

Hoe herken je een verdachte chatter?

Een groomer:

 • wil de chatvriendschap graag geheimhouden 'Vertel niemand over ons. Dit is ons geheimpje'.
 • probeert je naam, adres of telefoonnummer te achterhalen met 'Dan kan ik je een leuke verrassing sturen'.
 • dringt aan met 'Vertrouw je me niet misschien?'.
 • probeert je te dwingen: 'Ik heb je IP-adres, dus ik weet je wonen'.

Verdachte afspraakjes

 • Sommige daders willen enkel online seks. Soms nemen ze seks met een webcam op en gebruiken ze die als chantagemiddel.
 • Andere groomers willen een seksueel getinte ontmoeting. Na een tijdje chatten, als jij niet meer achterdochtig bent, wil je chatgenoot een afspraakje. Tijdens jullie ontmoeting wordt het snel duidelijk dat hij seks wil.

Schuilnamen

Groomers gaan onder verschillende schuilnamen aan de slag in eenzelfde chatbox. Ze doen zich bijvoorbeeld voor als meisje van 15 dat vertelt over een toffe 27-jarige vriend met wie je contact moet opnemen. In werkelijkheid schuilt er één en dezelfde man achter deze personages.

Hoe voorkom je problemen?

Bewaak je grens

Het is verleidelijk om op die vragen in te gaan, je chatpartner is immers zo lief voor jou geweest.

Voel je echter nooit tot iets verplicht als je iemand enkel online kent. En voel je zeker niet verplicht om seksuele vragen te beantwoorden, ook niet bij mensen die je wel echt kent.

  Meld het bij je provider

  Je kan bij de provider (beheerder) van een site melden dat je een groomer tegenkwam. Daar is vaak een knop voor.

  Wat kan je doen als ouder of opvoeder? 

  Leer kinderen

  • geen namen, telefoonnummers, adressen of leeftijd te geven en kies samen een goede nickname.
  • dat mensen zich voor iemand anders kunnen uitgeven en dat ze vervelende zaken kunnen tonen.
  • om niet alleen met een chatvriend of vriendin af te spreken. Leer hen af te spreken op een openbare plaats en zorg ervoor dat ze altijd iemand inlichten.
  • dat je vervelende boodschappen niet moet wissen uit angst dat iemand boos zal zijn. Toon je kind hoe je een printscreen maakt. Deze beelden kan je gebruiken als bewijsmateriaal. Op veiligonline zie je hoe je chatgesprekken kan opslaan.
  • dat het gefotografeerd of gefilmd kan worden via de webcam. En dat je dus geen dingen moet doen die je in het openbaar ook niet zou doen. Ook niet als iemand daarom vraagt.

  Meer informatie of hulp nodig?