Verliefdheid kan transformeren in liefde als de partners zich aan mekaar hechten. De spanning neemt af, in de plaats hiervan ontstaan gevoelens van rust en veiligheid.

Smeulend vuur

De spanning vermindert natuurlijk na verloop van tijd, en uiteindelijk beginnen verliefde mensen, naarmate ze mekaar beter leren kennen, de minder leuke kenmerken van de ander toch te zien. De realiteit neemt het over van de fantasie en de verliefdheid neemt af.

Geliefden die mekaar vaker zien, raken meer vertrouwd met mekaar en gaan ook minder over elkaar fantaseren. Ook houden mensen het niet eeuwig vol om zichzelf steeds van hun beste kant te laten zien. Het vuur zal na verloop van tijd verminderen en kan nog smeulen, maar zal meestal uitdoven.

Crisis

Dat is een fase waar elk verliefd koppel doorheen gaat. Mensen die uit hun verliefdheidswaan wakker worden, gaan door een crisis waarbij ze zich vragen stellen zoals: past deze persoon echt wel goed bij mij? Kan ik met de mindere kantjes leven of valt erover te onderhandelen? Kan ik goed met hem of haar praten?

Maar ook vragen zoals: heb ik het fijn met de ander? Kan ik hem of haar vertrouwen? Heb ik het gevoel gerespecteerd te worden?

Positieve twist

Mensen die wel bij elkaar blijven, weten opnieuw een positieve draai te geven aan het beeld van de relatie en hun geliefde. Anderen zijn zo verslaafd aan de verliefdheidsroes dat ze zich van de ene relatie in de andere storten. Nog anderen, die zich als ze eenmaal bij hun positieven zijn gekomen afvragen wat ze in hemelsnaam in die ene hebben gezien, verbreken de relatie.

Verliefden kunnen na een poos in de fase van 'hechting' terechtkomen. Ze gaan van mekaar houden. De opwindende en spannende gevoelens van verliefdheid maken dan plaats voor emoties van verbondenheid, vertrouwen en diepe intimiteit.