Jongeren groeien sneller in de puberteit en dat gebeurt vaak met horten en stoten. Dat is de groeispurt en die is typisch voor de puberteit.

Meisjes zijn vroeger

Jongens hebben hun groeispurt vanaf ongeveer 12 jaar, twee jaar later dan meisjes. Die komen gemiddeld twee jaar vroeger in de puberteit dan jongens, rond hun tiende. Jongens worden dus even ingehaald in lengte, maar uiteindelijk worden ze wel langer dan meisjes.

Eerst de handen en voeten

Niet alle lichaamsdelen groeien even snel. Het hoofd, de handen en de voeten bereiken als eerste hun volwassen afmetingen. Daarna volgen de armen en de benen. Ten slotte neemt ook de romp een volwassen vorm aan en bij meisjes wordt het bekken breder. Bovendien zijn er verschillen binnen het lichaamsdeel zelf. In het aangezicht bijvoorbeeld groeien de kaaksbeenderen en de mond sneller dan het voorhoofd. De lichamelijke verhoudingen zijn niet meteen in balans, wat verklaart waarom tieners er soms slungelig uitzien.

Vetlaagjes

Jongeren groeien niet alleen in de lengte; ze worden ook zwaarder. Meisjes krijgen een vetlaagje op de heupen, dijen, billen en bovenarmen. Jongens krijgen eerder een vetlaagje op de buik, waardoor hun taille minder duidelijk is dan die van meisjes. Tegelijk worden ze ook sterker. Hun spiercellen nemen in aantal en volume toe. Ook hun uithoudingsvermogen neemt toe, naarmate het hart en de longen groter worden.