Kritiek mag niet kwetsend zijn. Een goeie manier om kritiek te geven is om te spreken over hoe iets je doet voelen: ‘als jij de hele avond televisie kijkt, dan voel ik mij overbodig’.

Concreet

Zeg bijvoorbeeld niet: "jij denkt nu ook eens nooit aan mij". Het gaat best over concrete dingen die zich in het nu voordoen opdat je goed weet waar het precies over gaat en wat de ander wil duidelijk maken. Het is belangrijk een goed moment te kiezen, wacht er niet te lang mee, en praat op een kalme manier. Goede kritiek helpt de ander groeien in de relatie.

Luister

Als je goede kritiek krijgt is het goed om er even met een open geest naar te luisteren. Zeg wat het met je doet. Neem het niet te slecht op en sla niet in de verdediging. En bekijk samen hoe het anders kan. Zijn er zaken die je partner kan veranderen in de manier van kritiek geven, geef dan aan hoe dat kan.

Zelfvertrouwen

Is de kritiek kwetsend en leert je partner niet op een goeie manier kritiek te geven, dan wordt het op de lange duur slecht voor je zelfvertrouwen. Laat het niet zover komen dat je niet meer tevreden bent met wie je bent.