Bij anale seks gebruik je je vingers, mond of penis om de anus te stimuleren.

Anale seks: hoe begin je eraan?

Je zorgt best dat de endeldarm leeg is. Even naar het toilet gaan voor je aan anale seks begint is een goed idee.

Probeer eerst bij jezelf

Oefen eerst zelf met een seksspeeltje of je vinger om aan het gevoel van de penetratie te wennen. Ga op je zij liggen, met één been opgetrokken. Ga niet te snel en doe het voorzichtig. Ben je hieraan gewend, dan kan je verder gaan.

Hoe kan je anaal vingeren?

Begin langzaamaan

Laat de sluitspier wennen aan de aanrakingen en aan de penetratie. De kringspiertjes van de aars zorgen er normaal onbewust de hele dag voor dat er niet zomaar per ongeluk ontlasting uit komt. Het is een sluitspier: als je er plots iets in wil duwen, is dat onwennig. De anus zal in het begin de neiging hebben om te verkrampen. Je moet deze de tijd geven om zich te ontspannen.

Gebruik glijmiddel en een condoom

man brengt glijmiddel aan op penis

Gebruik veel glijmiddel. Breng dit zowel op als in de aars aan, en op het seksspeeltje of op je vinger of penis. De anus maakt geen natuurlijk vocht aan om het penetreren te vergemakkelijken. Glijmiddel is dus absoluut nodig. Veel speeksel gaat ook, maar glijmiddel is beter.

Gebruik een condoom bij anale seks om de overdracht van soa's en hiv te voorkomen.

Standjes en posities

Anale seks is niet vanzelfsprekend. Kies daarom eerst makkelijke standjes zoals zijwaarts, gehurkt of de missionarishouding.

Zijwaarts ('lepelen')

lepelstandje bij anale seks

Als je op je zij ligt met één been helemaal opgetrokken, heeft de endeldarm een ideale ligging. Je partner kan, terwijl hij als een lepeltje achter je ligt, je anus gemakkelijker penetreren.

Het nadeel van dit standje is dat de penetrerende partner zich bij zijn bewegingen tegen niets kan "afzetten".

Wanneer je plat op je buik ligt, is de positie van de endeldarm niet ideaal om een penis binnen te laten.

Gehurkt

Als je je de eerste keer anaal laat penetreren, is het handig om zelf te bepalen hoe snel en hoe diep je partner penetreert. Dat is gemakkelijker in een hurkende positie.

Laat je partner op zijn rug liggen en ga op hem zitten, één been aan elke kant. Nu kan jij jezelf op je eigen tempo over zijn stijve penis laten zakken. Hij kan je billen een beetje opentrekken wat het penetreren vergemakkelijkt. Door op en neer te bewegen bepaal jij het ritme.

Missionaris

missionarisstandje bij anale seks

Je ligt op je rug en trekt je benen geopend tegen je borst, zodat je billen naar je partner wijzen. Als hij zich over je heen buigt, kan je zijn bekken vasthouden en hem zo een beetje leiden tijdens het penetreren.

Een leuk voordeel hierbij: jullie gezichten zijn dicht bij elkaar, zodat je naar hartenlust kan kussen.

Bekijk alle standjes

Doet anale seks pijn?

Anale seks mag geen pijn doen. Daarom moet je langzaamaan opbouwen. De kringspieren krijgen zo de tijd om zich te ontspannen. Ook is het belangrijk om een goede positie aan te nemen: lepelen is een goed standje voor anale seks.

Pijn door het samentrekken van de sluitspieren

Een aars is heel rekbaar. Maar als je voor de eerste keer anale seks hebt, zullen je sluitspieren verstrakken. In de anus zitten twee sluitspieren, op minder dan een halve centimeter van elkaar. De buitenste sluitspier kan je zelf op- en ontspannen. Het is die spier die je zelf ontspant bij het ontlasten.

De binnenste spier daarentegen kan je niet zo gemakkelijk sturen. Deze spier reageert ook op spanning en angst. Zelfs al voel je je op je gemak, dan nog zal deze spier in eerste instantie samentrekken.

Hoe reageer je best op pijn?

Bij het penetreren is het belangrijk dat je de aanwijzingen van de passieve partner volgt. Bij pijn moet je terugtrekken of stoppen met bewegen.

Eenmaal de penis voorbij de kringspieren is (na ongeveer 4 à 5 centimeter), gaat het vlotter. Voel je hierna nog pijn, dan is dat omdat de penis tegen de darmwand botst. De endeldarm is namelijk niet recht, maar heeft een specifieke S-vorm. Probeer dan een andere penetratiehoek of standje aan.

Anaal orgasme

Anaal orgasme bij vrouwen

Maar een kleine minderheid van de vrouwen kan ook klaarkomen bij enkel anale stimulatie. Het orgasme is dan het gevolg van de samentrekkende beweging die de spieren in het bekken maken tijdens anale seks. Meestal hebben vrouwen extra stimulatie van de vagina of clitoris nodig om tot een orgasme te komen.

Anaal orgasme bij mannen

Mannen komen gemakkelijker klaar bij anale seks, omdat de prostaat hierbij gestimuleerd wordt. Toch geldt dat zeker niet voor de meerderheid van de mannen.

Hoe hou je het proper bij anale seks?

Heb je het gevoel dat je darmen leeg zijn en je hebt geen problemen met je darmen, dan verloopt anale seks doorgaans proper. Als je regelmatig anale seks hebt, kan het natuurlijk dat je eens in contact komt met ontlasting.

Ontlasting zit in de endeldarm

De aars is gemiddeld 4 centimeter lang. Deze vormt de afsluiting van de endeldarm (rectum), die ongeveer 12 centimeter meet. Als er uitwerpselen zijn, hopen deze zich op in (het bovenste stuk van) de endeldarm. Tussen de uitgang van de anus en de plek waar er ontlasting kan zitten, zijn er dus nog een heel aantal centimeters. Zit er ontlasting, dan heb je het gevoel dat je naar het toilet moet.

Voorbereiding op anale seks

Ga best kort voor de seks naar het toilet en maak je darmen leeg. Je kan ter controle met je vinger voelen. Neem dan een douche en leg glijmiddel, condooms en zakdoekjes of een handdoek klaar. Als je vochtige doekjes gebruikt, let er dan op dat er geen parfum in zit.

Voeding bij anale seks

Het heeft geen zin om de dag dat je anale seks zal hebben, niet te eten. Het duurt namelijk 24 tot 48 uur voordat voedsel dat we gegeten hebben, in het toilet terechtkomt.

Vermijd wel pikante of vette voeding: die kan je darmen overhoop halen. Drink ook voldoende water.

Heb je last van diarree of verstopping, vermijd dan anale seks.

Darmspoelingen bij anale seks

Anale douches (met behulp van een anale doucheknop, een handpompje of een klysma) zijn in principe niet nodig, maar ze kunnen je wel een properder gevoel geven. Spoel voorzichtig en niet te vaak.

Lees meer over hoe je je darmen spoelt voor anale seks

Is anale seks schadelijk?

Nee, anale seks is niet ongezond voor de anus of voor de sluitspier.

Je moet wel steeds voorzichtig zijn bij anale seks. Als jij je sluitspier opspant terwijl je partner je penetreert, dan is dat voor je sluitspier een geforceerde inspanning. Zorg dus steeds dat je goed ontspannen bent en glijmiddel gebruikt.

Als je aan extreme vormen van anale seks wil doen, dan zijn er wel een aantal risico's.

Anale seks: welk condoom en glijmiddel?

Standaard condoom met CE-label

Bij anale seks mag je een standaard condoom gebruiken. Er bestaan dikkere of speciale condooms voor anale seks, maar dat is niet nodig.

Volg in de plaats deze richtlijnen voor veilig condoomgebruik bij anale seks: 

  • Gebruik enkel condoom waar CE op staat. Dan weet je dat de veiligheid getest is.
  • Kies altijd een condoom dat goed past.
  • Gebruik glijmiddel en vervang het condoom om de 15 minuten om scheuren te vermijden.

Alles over het condoom en hoe je het best gebruikt

Kies glijmiddel op water- of siliconenbasis

Speciaal glijmiddel voor anale seks is meestal op siliconenbasis. Dat kan je langer gebruiken, maar het kan sommige condooms of seksspeeltjes beschadigen. Sommige glijmiddelen op siliconenbasis kan je niet gebruiken in combinatie met latex en polyurethaan condooms, anderen wel. Lees daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing na.

Klassiek glijmiddel op waterbasis droogt sneller op maar is veilig in combinatie met alle condooms.

Glijmiddel op oliebasis is niet geschikt, omdat de olie het condoom kan beschadigen. Vaseline of bakboter mag je zeker niet gebruiken als glijmiddel. Deze kunnen het condoom sneller doen scheuren.

Lees meer over de verschillende soorten glijmiddel

Jezelf beschermen tegen soa's en hiv

Bij anale seks kan een soa of hiv overgedragen worden. Omwille van de wondjes en scheurtjes die er kunnen ontstaan bij anale seks is het risico op soa’s en hiv groter. De kans op besmetting is groter, zowel voor de ontvangende (passieve) als de penetrerende (actieve) partner.

Bij anale seks ontstaan er minuscule scheurtjes in de wanden van aars, eikel en endeldarm waarlangs het hiv-virus naar binnen kan. Via die wondjes kan het virus van het ene naar het andere overgedragen worden. De endeldarm blijkt het virus bijzonder snel op te nemen. Ook de actieve partner loopt risico op hiv bij anaal contact: het virus kan via het slijmvlies van de eikel binnendringen.

Hoe besmettelijk iemand met hiv is, hangt af van de hoeveelheid hiv in het lichaam. Iemand met veel virus, heeft een hoge virale lading en is heel besmettelijk. Iemand die hiv-medicatie neemt is nauwelijks besmettelijk.

Gebruik steeds een condoom

Condooms zijn een must bij anale seks. Een condoom is een goed middel tegen hiv en soa’s, maar het beschermt niet tegen alle soa’s.

De graad van bescherming van het condoom hangt af van de soa:

  • Met een condoom ben je beschermd tegen besmetting met hiv, chlamydia, gonorroe en hepatitis B.
  • Condoomgebruik biedt voldoende bescherming tegen syfilis, genitale wratten (HPV) en genitale herpes, als het condoom de plaatsen met soa-symptomen voldoende afdekt.
  • Het condoom biedt geen bescherming tegen schurft en schaamluizen.

Voor extra bescherming tegen hiv, kan je het condoom combineren met PrEP.

Veelgestelde vragen

Mag ik na anale seks in de vagina gaan?

Nee.

Dat mag enkel als je jezelf eerst schoonmaakt of een nieuw condoom omdoet. Als je dit niet doet, kan de vrouw een vaginale infectie krijgen.

Was de penis na anale seks grondig met lauw water en pH-neutrale zeep. Ook al lijkt de penis proper, de anus en endeldarm zitten vol bacteriën.

 

Is anale seks vooral iets voor homomannen?

Nee, anale seks heeft niets met je seksuele geaardheid te maken.

Hetero's, homo's en lesbische vrouwen kunnen van anale seks houden. De billen, het perineum en de anus zijn erogene zones voor zowel mannen als vrouwen. Sommige mannen en vrouwen vinden het heel opwindend wanneer iemand hun aars aanraakt, deze kust of likt. Anderen daarentegen vinden anale seks vies en beginnen er liever niet aan. Het is een persoonlijke voorkeur.

 

Kan ik zwanger worden van anale seks?

Nee, je wordt niet zwanger van anale seks.

Let wel dat er geen sperma lekt naar de vagina.

Gebruik een condoom bij anale seks om de overdracht van soa’s, hiv, andere soa of infecties te vermijden.