Bij een vaginale infectie is de zuurtegraad van de vagina verstoord door schimmels of bacteriën. Veel voorkomende veroorzakers van een vaginale infectie zijn bacteriële vaginose en de schimmelinfectie candida albicans. 

Vaginale infectie: besmettelijk? 

Een vaginale infectie is geen seksueel overdraagbare aandoening (soa), hoewel de symptomen er wel op lijken.

Vaginale infecties worden op een andere manier behandeld dan soa's. Maak een afspraak met je arts als je veranderingen opmerkt in je vaginale afscheiding of overvloedig witverlies hebt.

Vaginale infectie: symptomen

Mogelijke klachten bij een vaginale infectie zijn: 

  • slecht ruikende, overvloedige of anders gekleurde vaginale afscheiding
  • opgezwollen en rode schaamlippen
  • jeuk
  • vaker plassen dan normaal
  • pijnlijke vulva

Hoe vaginale infectie vaststellen

Raadpleeg een arts als je klachten hebt. De arts doet een onderzoek van de slijmvliezen van de vagina.  

Als het om een sterk ruikende infectie gaat, weet je arts meteen wat er aan de hand is. Op basis van geur kan de arts dan een diagnose stellen.  

Mogelijks zal hij of zij ook een uitstrijkje nemen en dit laten onderzoeken door een labo.

Vaginale infectie behandelen

Een vaginale infectie kan veroorzaakt worden door een schimmel of bacteriën. Beiden vereisen een andere behandeling: 

  1. Als de vaginale infectie wordt veroorzaakt door een schimmel (candida albicans) wordt de infectie behandeld met een antischimmelmiddel. Dit kan een vaginale crème zijn of een zetpil die je vaginaal inbrengt. 
  2. Als bacteriën (bacteriële vaginose) de oorzaak zijn, wordt de infectie behandeld met antibiotica. Dit kan een orale kuur zijn of een crème.

Vaginale infectie voorkomen

Wanneer het evenwicht in de vagina verstoord wordt, kan je een infectie krijgen. Ook kan je besmet geraken door onveilig te vrijen met iemand die zo een infectie heeft. 

Met deze tips houd je de kans op een vaginale infectie zo laag mogelijk: 

  • Ondergoed: draag zo veel mogelijk katoenen ondergoed. Synthetisch ondergoed doet je zweten. Daardoor krijgen schimmels de kans om zich te ontwikkelen. 
  • Intieme hygiëne: gebruik geen (of niet te veel) zeep als je je vagina wast. Gebruik als het kan een neutrale zeep. Was je vagina niet meer dan 1 keer per dag: te veel wassen verhoogt de kans dat de zuurtegraad verstoord raakt. 
  • Vaginale douches: gebruik geen vaginale douches, ze verstoren het natuurlijke evenwicht in je vagina. 
  • Geursprays: gebruik geen geursprays. Sprays verergeren de situatie alleen maar. 
  • Stoelgang: zorg ervoor dat je na het gebruik van het toilet geen stoelgang naar je vagina brengt. Veeg je billen af in de richting van de anus. Stoelgang bevat massa's bacteriën die een infectie kunnen veroorzaken. 
  • Stress: probeer zo veel mogelijk vermoeidheid of stress te vermijden: dit kan de zuurtegraad in je vagina eveneens aantasten.