Als je denkt dat BDSM misschien iets voor jou is, neem dan de tijd om te wennen aan het idee en om jezelf te verdiepen in de wereld van BDSM.

BDSM aanvaarden

Besef ten eerste dat je interesse zeker niet abnormaal is. Het is een seksuele fantasie zoals een andere. Je hoeft je niet te schamen, je verlangens niet weg te dringen, of jezelf ziek of afwijkend te voelen. Kom meer te weten over BDSM of praat erover met mensen die je vertrouwt en die je kunnen begrijpen. Algemene informatie en tips vind je bij Stichting Info BDSM. 

BDSM ontdekken

Ben je in een relatie, dan kan je samen met je partner op ontdekking gaan. Heeft je partner geen BDSM-gevoelens, dan is het moeilijker. Langs de ene kant zijn er dan immers seksuele verlangens die belangrijk zijn voor je, tegelijkertijd heb je een partner die je liefhebt waarmee je deze verlangens niet kan beleven.

Heb je geen relatie, maar wordt het stilaan tijd om je onderdanige, dominante, masochistische, sadistische of fetisjistische gevoelens om te zetten naar de praktijk? Als meerderjarige kan je dan bij verschillende organisaties terecht. Daar kan je op een veilige en verantwoorde manier in contact komen met andere SM’ers. In Vlaanderen bestaan er:

  • Kajira (Gent)
  • JongBDSM
  • Fetish Café (Antwerpen)

BDSM en partner

Het is bij seks, en zeker bij BDSM, ontzettend belangrijk dat je je eigen verlangens en grenzen kent. Als je niet weet waar je aan begint, kan er zowel lichamelijk als mentaal veel fout lopen. Spreek dus niet zomaar met de eerste de beste af om te experimenteren binnen BDSM. Communicatie, verantwoordelijkheidsgevoel en duidelijk de grenzen weten van je partner is essentieel. Gebruik een stopwoord om de grenzen van je partner te respecteren. Zowel jij als je partner moeten de ervaring positief vinden.

BDSM-attributen

BDSM-attributen zijn niet goedkoop, maar je kan beginnen met klassiek huis-tuin-en-keukenmateriaal zoals een houten lepel, klemmetjes, ijs, kaarsvet, wasknijpers, sjaaltjes, een riem… Anderen houden net van echt BDSM-materiaal zoals handgemaakte zwepen, boeien of collars. Zit je met een specifieke fetisj zoals luier- of latexfetisjisme, dan kan je niet anders dan wat je wil aankopen. Experimenteer welke attributen je het meest opwinden en het best werken voor jou en je SM-partner.

Met de medewerking van: Seeuws Jantien. Bron: Seeuws, J. (2013). Meer dan vijftig tinten. Een exploratieve studie naar BDSM in Vlaanderen.