Praten over seks is niet vanzelfsprekend. Dit omdat je in je dagdagelijkse leven nooit hebt geleerd om over zo'n intiem onderwerp te spreken.

Veilige en intieme sfeer

Het is belangrijk dat jullie je op gemak voelen bij elkaar. Creëer een sfeer van respect en vertrouwen, waarin je open en eerlijk kan zijn. Wees nieuwsgierig en vraag door als je iets niet begrijpt. Geef ook aan als je het ergens liever niet over hebt. Je hoeft niet over àlles te praten, zeker niet in het begin. Praten over seks kan je leren: de volgende keer gaat het al heel wat makkelijker.

Gemeenschappelijke sekstaal 

Geef samen de betekenis aan woorden. Kies woorden waar jij je comfortabel bij voelt, en wees concreet, zo vermijd je misverstanden. Gebruik je liever de term penis, piemel of piet? Verstaan jullie hetzelfde onder bijvoorbeeld "seks"? Het is best mogelijk dat jij hier enkel penetratie mee bedoelt, terwijl je lief hier ook orale seks onder verstaat. 

Praten over seks: waarover?

Praten ná, tijdens of vòòr seks? 

Alle momenten zijn goed. Tijdens seks is er niet veel gelegenheid voor uitgebreide babbels, wel is lichaamstaal belangrijk. Ook check je af, stel je to-the-point vragen en geef je aanwijzingen. Op andere momenten kan je uitgebreider ingaan op jullie gedachten, gevoelens en verwachtingen. Praten hoeft trouwens niet alleen face-to-face, sms-berichten vormen een prima aanvulling. Soms durf je dan net iets meer te onthullen over jezelf. 

Hoe kwets ik de ander niet? 

Je wil graag praten over wat je verlangt, maar ook niet aan je lief het gevoel geven dat hij of zij verkeerd bezig is. Spreek dan ook vanuit je eigen gevoel. Zeg 'ik denk...' of 'ik heb het gevoel...' in plaats van elke zin met 'jij' te beginnen. Als je het over iets wil hebben, leg dan uit waarom je dat wilt. Stel jezelf kwetsbaar op zodat je lief dat ook kan doen. Let er wel op dat je seks niet helemaal ‘dood’ praat. Het is niet de bedoeling om na elke vrijpartij een evaluerend gesprek te voeren. 

Je lief is onduidelijk over seks

Krijg je enkel vage signalen van je lief, gebruik dan de techniek van de druppende kraan. Dit betekent dat je steeds met andere woorden hetzelfde herhaalt, tot je een duidelijk antwoord krijgt. Zeg bijvoorbeeld: "Ik begrijp misschien niet helemaal wat je daarmee bedoelt..." of "Naar mijn gevoel is dat zo, klopt dat ook voor jou?" Wees attent en geef aan dat je niet kritisch of negatief zult reageren op de ander.