Veel mensen vinden het moeilijk om initiatief te nemen om seks te hebben. Het is ook niet vanzelfsprekend, dus het is niets om je voor te schamen. Je kan het jezelf wel aanleren.

Zeggen dat je seks wil

Het initiatief nemen en duidelijk maken aan je lief dat je seks wil, is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Heel wat mensen worden wat onzeker en zijn bang om afgewezen te worden, waardoor het voor sommige veiliger' wordt om niets te ondernemen. Op die manier lopen ze alvast geen blauwtje op. Je mist dan wel de kans om jezelf te tonen in de relatie en niet alleen seks, maar ook intimiteit te missen.

Geen afwijzing

Als je lief niet ingaat op het aanbod om seks te hebben, wil dit niet altijd zeggen dat hij/zij jou afwijst. Ook al voelt dat misschien zo. Er zijn ontzettend veel andere redenen om niet op je aanbod in te gaan: geen tijd, geen zin, niet klaar voor seks, stress, niet in de juiste mood, nog te veel werk,... Praat er samen over en kom te weten waarom het nu (nog) geen geschikt moment is.

De eerste keer

Zeker als je het initiatief wil nemen voor de eerste keer, is dat een beetje als springen van de hoogste plank in het zwembad. Je bent zenuwachtig, je weet niet hoe je lief gaat reageren, je weet niet hoe het gaat zijn, je bent ongerust over bescherming tegen een ongeplande zwangerschap of seksueel overdraagbare aandoeningen. Wacht op het juiste moment, raap je moed samen en probeer het hem of haar te vertellen. 

Tips om het initiatief te nemen

  • Bedenk dat je niet de enige bent die beschaamd of verlegen is. Misschien geldt hetzelfde voor je lief.
  • Wacht op het juiste moment. Probeer uit te zoeken of en wanneer je lief zin heeft en wanneer niet.
  • Maak je niet zenuwachtig. Lukt het deze keer niet, dan misschien wel een andere keer.
  • Bedenk dat je eigenlijk een aanbod doet, laat merken dat jij het wel ziet zitten om seks te hebben.