Het is goed om elkaar ruimte te geven in een relatie. Beide personen in een koppel moeten zich kunnen blijven ontplooien en groeien als mens. Daarvoor moet je soms ook dingen alleen of met vrienden kunnen doen.

Je moet in een koppel niet altijd alles samen doen. Ruimte heeft ook te maken met eigen beslissingen maken.

Me-time

Praat met je lief over je nood om zonder hem of haar dingen te doen. Leg uit dat het absoluut niet betekent dat je je lief niet meer graag ziet. Stel de ander gerust dat je niet een manier zoekt om de relatie te laten uitdoven. En maak samen een paar afspraken over wat je wel en niet ok vindt. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken dat je één avond per week alleen nodig hebt. Maak er een leuk experiment van en vraag na een tijdje aan je lief hoe die zich erbij voelt. Indien nodig kan je nog nieuwe afspraken maken.

Eigen beslissingen

Ruimte kan daarnaast ook gaan over eigen beslissingen maken. Is het nodig om je lief te betrekken bij je studiekeuze? Mag je lief je verbieden om bepaalde mensen te zien? Sommige keuzes hebben vooral invloed op je eigen leven en niet zozeer op het leven van je lief. Is dat het geval, dan kan je je keuzes alleen maken. Je kan natuurlijk altijd vragen dat de ander meedenkt, maar de eindbeslissing is van jou.