Uit onderzoek blijkt dat dit erg van koppel tot koppel varieert. Als we enkel kijken naar de duurte van geslachtsgemeenschap bedraagt het gemiddelde 5,4 minuten.

Hoe lang duurt seks?

In 2016 onderzocht dr. Brendan Zietsch 500 heteroseksuele koppels van verschillende landen. Hij vroeg hen om met een stopwatch de duur van geslachtsgemeenschap (penis in vagina) op te nemen tot de man klaarkwam. Het zogezegde voorspel en naspel dus niet meegerekend.

In dit onderzoek viel vooral op dat de resultaten erg uiteenlopend waren: van 33 seconden tot 44 minuten. Dr. Zietsch berekende een mediaan en kwam hierbij uit op 5,4 minuten.

Leeftijd was van belang: hoe ouder de partners waren, hoe korter ze vaginale seks hadden.

Hoe lang willen mensen dat seks duurt? 

Een ander onderzoek uit 2008 peilde naar wenselijkheid in verband met de duur van penetratie. Wat vinden zowel mannen als vrouwen de ideale duur voor vaginale seks?

Algemeen gesteld kwam 3 tot 7 minuten overeen met een ‘geschikte’ duur, 7 tot 13 minuten met ‘wenselijk’. 1 à 2 minuten was ‘te kort’ en van 10 tot 30 minuten werd beschouwd als ‘te lang’.  

Voorspel en naspel

In een grootschalig Australisch onderzoek werden de verschillende seksuele handelingen die in een vrijpartij aan bod komen bevraagd:

  • 1 op 10 van de koppels had enkel geslachtsgemeenschap
  • Ongeveer de helft deed ook aan genitale stimulatie: aftrekken of vingeren
  • Slechts 1/3 had ook orale seks (beffen of pijpen)

Een meerderheid combineert dus verschillende sekstechnieken.

Dit is vooral voor vrouwen van belang. Terwijl dat veel mannen al binnen enkele minuten kunnen klaarkomen, hebben vrouwen doorgaans meer langdurige en diverse stimulatie nodig. Gemiddeld hebben vrouwen pas na 20 minuten een orgasme

Als er tijdens een vrijpartij zowel handwerk, orale seks als tongkussen aan te pas komt, heeft 4 op 5 van de vrouwen bijna altijd een orgasme.