Uit onderzoek blijkt dat dit erg van koppel tot koppel varieert. Als we enkel kijken naar de duur van geslachtsgemeenschap bedraagt het gemiddelde 5,4 minuten.

Hoe lang duurt seks?

In 2016 onderzocht dr. Brendan Zietsch 500 heteroseksuele koppels van verschillende landen. Hij vroeg hen om met een stopwatch de duur van geslachtsgemeenschap (penis in vagina) op te nemen tot de man klaarkwam. Het voorspel en naspel dus niet meegerekend.

In dit onderzoek viel vooral op dat de resultaten erg uiteenlopend waren: van 33 seconden tot 44 minuten. Dr. Zietsch berekende een mediaan en kwam hierbij uit op 5,4 minuten.

Leeftijd was van belang: hoe ouder de partners waren, hoe korter ze vaginale seks hadden.

Hoe lang willen mensen dat seks duurt? 

Een ander onderzoek uit 2008 peilde naar wenselijkheid in verband met de duur van penetratie. Wat vinden zowel mannen als vrouwen de ideale duur voor vaginale seks?

Algemeen gesteld kwam 3 tot 7 minuten overeen met een ‘geschikte’ duur, 7 tot 13 minuten met ‘wenselijk’. 1 à 2 minuten was ‘te kort’ en van 10 tot 30 minuten werd beschouwd als ‘te lang’.  

Voorspel en naspel

Vrijen begint vaak met één of andere vorm van voorspel.  Tijdens het voorspel doe je een reeks van seksuele handelingen, zoals:

  • strelen
  • knuffelen
  • masseren
  • kussen
  • prikkelen van erogene zones 

Met voorspel wek je lust en opwinding op. Het varieert naargelang de sfeer, de mate waarin je al opgewonden bent en de wensen en verlangens bij jezelf en je partner. 

Voorspel kan heel uitgebreid zijn, waarbij de seksuele spanning langzaam stijgt. Of het kan kort en intens zijn, wanneer de seksuele spanning al sterk aanwezig is. Soms kan je zo opgewonden zijn dat er helemaal geen behoefte is aan voorspel en je meteen geslachtsgemeenschap wil.

Bij naspel geef je aandacht aan je partner na de vrijpartij. Trek je partner bijvoorbeeld dicht tegen je aan en knuffel, streel of praat nog wat.

Naspel kan de intimiteit tussen partners bevorderen. Maar de behoefte aan naspel verschilt bij elke vrijpartij.

Wat is een vluggertje?

Een vluggertje is een heel korte vrijpartij. Meestal komt het neer op een snelle penetratie. Een vluggertje gebeurt veelal onverwacht en zeer spontaan. Ze kunnen opwindend en spannend zijn.

  • Sommige koppels doen er regelmatig aan. Anderen zijn er niet of minder voor te vinden.
  • Sommigen vinden het enkel in bepaalde situaties leuk, bv. als er een risico bestaat om betrapt te worden.
  • Anderen vinden het gewoon fijn als een manier om opwinding of stress snel kwijt te raken.

Kortom, een vluggertje kan een leuke afwisseling vormen voor gewone vrijpartijen.

Minder kans op vrouwelijk orgasme

Een vluggertje eindigt vaak wanneer de man is klaargekomen. Bij vrouwen is de kans op een orgasme kleiner, omdat er meestal stimulatie van de clitoris nodig is. Bij een vluggertje wordt vaak gevrijd in standjes waar weinig contact is met de clitoris (zoals rechtstaand).

Vrouwen hebben meestal meer opwarmingstijd nodig om klaar te komen. Bij een vluggertje is er niet veel tijd om in de sfeer te geraken.

Gemiddelde tijd tot orgasme

De gemiddelde tijd tot orgasme wordt mee bepaald door wat er tussen je benen zit. Uit onderzoek blijkt dat stimulatie van de penis gemiddeld sneller een orgasme voortbrengt dan stimulatie van vagina en/of clitoris. 

Als er tijdens een vrijpartij zowel vingeren, orale seks als tongkussen aan te pas komt, heeft 4 op 5 van de vrouwen bijna altijd een orgasme.