Vrouwen masturberen door hun lichaam op diverse plaatsen te stimuleren: vulva, clitoris, schaamlippen maar ook tepels, borsten en billen.

Vingeren beperkt zich niet tot bewegingen in de vagina zelf. De hele omgeving van de vagina is er vaak bij betrokken.

Clitoris stimuleren

vrouw masturbeert

De gevoelige plekken kunnen gestimuleerd worden door te wrijven, te masseren of te strelen. Je kan jezelf prikkelen door te fantaseren, naar porno te kijken,....

Het clitorisorgaan is voor de meeste vrouwen de belangrijkste zone. Je kan de glans met twee of drie vingers masseren of de zone errond en eronder stimuleren. De meeste vrouwen liggen hierbij op hun rug.

Manieren om te masturberen

  • Veel meisjes leren masturberen door in een positie waarbij ze op de buik liggen tegen hun kussen, een knuffel of een voorwerp 'aan te rijden'.
  • Je kan je vingers bij jezelf binnenbrengen en op die manier de vagina-opening en de G-plek (in feite de achterkant van het clitorisorgaan) stimuleren.
  • Sommige vrouwen richten de waterstraal tijdens het douchen op hun clitoris.
  • Je kan ook een vibrator of dildo gebruiken. Voor veel vrouwen zijn de mechanische trillingen van een vibrator een efficiënt scorend hulpmiddel om klaar te komen.

Leeftijd waarop vrouwen starten met masturberen

De helft van de meisjes masturbeerde al eens vòòr ze 14,5 jaar waren.
Meisjes zeggen minder dat ze masturberen dan jongens. Meisjes zijn ook gemiddeld een jaar ouder dan jongens als ze beginnen met masturberen.

Masturbeert iedereen?

Bijna iedereen. Volgens het Sexpert-onderzoek (Buysse et al, 2013) masturberen mannen vaker dan vrouwen. Mannen één tot meerdere keren per week, vrouwen één tot meerdere keren per maand. Ook binnen een relatie is masturbatie heel gewoon.

Masturberen: voordelen voor gezondheid

Masturberen tijdens periodes van stress helpt je te ontspannen. Het bevordert de nachtrust en heeft een positief effect op je lichaam en brein.

Masturberen is goed voor de gezondheid

Masturbatie heeft heel wat algemene voordelen voor het lichaam. Zo versterkt het je immuunsysteem. Na een orgasme ligt het aantal infectiewerende cellen in het bloed tot 20% hoger. Ook verlaagt het je bloeddruk en beschermt het zo tegen hartaandoeningen.

Bij vrouwen helpt het tegen menstruatiekrampen en, op langere termijn, tegen botontkalking.

Masturberen en gelukshormonen

Masturberen doet je gelukkiger voelen. Door het strelen en de opwinding komt endorfine vrij. Dit hormoon is ook actief bij lichamelijke inspanningen zoals sport. Het geeft je het gevoel in een euforische roes te verkeren.

Bij het knuffelen en klaarkomen is het zogenaamde knuffelhormoon oxytocine actief. Dit hormoon komt vrij als je je verbonden en geliefd voelt. Het werkt stress- en angstverlagend en heeft een kalmerend effect.

Masturberen stimuleert je hersenen

Seks, en ook masturberen, zou het geheugen stimuleren. Er worden bij seks meer zenuwcellen in de hippocampus aangemaakt. Dit hersengebied speelt een belangrijke rol bij het leren en bij het langetermijngeheugen.

Ook is het zo dat een orgasme je gemakkelijker doet inslapen, wat op zich dan ook weer het geheugen versterkt.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak mag ik masturberen?

Hoe vaak je masturbeert maakt op zich niet uit. Het maakt deel uit van je seksuele ontwikkeling.

Sommigen doen het tijdens bepaalde periodes vaker dan op andere momenten in hun leven. Hier cijfers op kleven, is moeilijk. Tijdens de puberteit gaan de meeste jongeren op ontdekkingstocht van hun lichaam en is het zeker niet abnormaal dat je veel aan zelfbevrediging doet. Vaak masturberen is op zich niet schadelijk voor je gezondheid.

Zolang je je er goed bij voelt en niet het gevoel krijgt dat je masturbeert zonder er plezier in te hebben, is het oké. Is dit niet het geval en krijg je het gevoel dat je er te weinig controle over hebt, check dan of je niet afhankelijk wordt

Is het normaal dat ik een schuldgevoel heb na het masturberen?

Masturbatie en geslachtsgemeenschap zijn de twee meest voorkomende seksuele activiteiten, maar men schaamt zich dikwijls voor het masturberen.

Masturbatie is jarenlang een taboe geweest. Nog steeds wordt bij seksuele voorlichting vaak alleen over de technische kanten gesproken, zonder te vermelden welke gevoelens zelfbevrediging teweeg kan brengen. Een schuldgevoel is nergens voor nodig. Het is niet verboden om van je eigen lichaam te genieten.

Door jezelf te bevredigen kom je te weten wat je lekker vindt, hoe je graag aangeraakt wordt, wat je stimuleert en waar je op afknapt. Want als jij het niet weet, hoe kan de ander het dan ooit weten? Het is niet alleen een aangename manier om je eigen lichaam te leren kennen en je op seks voor te bereiden, het kan ook helpen om even stoom af te blazen.

Mag ik mezelf vingeren tijdens de menstruatie?

Jezelf masturberen tijdens je regels kan absoluut geen kwaad.

Je kan gewoon een tampon inhouden of maandverband gebruiken indien je niet meer veel bloedt. Een extra handdoek op bed is ook handig.

Als je niet met een vinger in je vagina gaat, dan maakt het zelfs geen verschil. Doe je dat wel, geeft het misschien wat meer 'viezigheid', maar verder houdt het geen risico's voor je gezondheid in.

Is het normaal dat ik niet wil masturberen?

Bij masturberen of vrijen met jezelf roep je seksuele gevoelens op door te fantaseren, je lichaam aan te raken en met je geslachtsdelen te spelen.

Voor veel mensen geeft dit een lekker, ontspannen gevoel, zodat ze genieten. Maar misschien vind jij het helemaal niet prettig, omdat je geen zin in seks hebt of omdat fantaseren jou niet aanspreekt. Iedereen heeft zijn eigen redenen om te masturberen of om het net niet te doen.

Is masturberen normaal als je een relatie hebt?

Er is niets fout aan als je binnen je relatie ook nog behoefte hebt aan soloseks. Dat is bij heel veel mensen het geval. Het betekent zeker niet meteen dat er relationeel iets mis is.

Soms is de reden om aan soloseks te doen voor de hand liggend, bijvoorbeeld als je partner voor enige tijd afwezig is. Je kan ook masturberen om je lichaam seksueel beter te leren kennen, om je te ontspannen, om seksuele spanning af te laten...

Hoe open je hierover bent tegen je partner hangt af van de relatie die jullie hebben. Hou er rekening mee dat het voor veel mensen een moeilijk gespreksonderwerp blijft. Ook al weten ze met hun verstand dat het eigenlijk normaal is.

Kan je een soa of hiv krijgen door jezelf te bevredigen?

Neen. Masturberen doe je in feite alleen, het is dus veilig.

Masturbeer je samen met je lief of je partner, vermijd dan dat sperma of menstruatiebloed in contact komt met een ontstoken of pijnlijk wondje aan de eikel, vagina, mond of anus.