Wie denkt dat verschillen zijn aangeboren, grijpt wel eens terug naar de rol van de man als jager. Dat zou volgens sommigen kunnen verklaren dat jongens ‘echte players’ zijn en dus zogezegd ‘de meisjes najagen’.

Biologisch of...

Biologisch gezien moet een vrouw kieskeurig zijn aangezien zij maar één keer per maand vruchtbaar is en haar kind negen maanden moet dragen. Elke baby vereist dus een grote investering, terwijl mannen bij wijze van spreken trachten zoveel mogelijk hun zaad te verspreiden. Ook uit hersenonderzoek blijkt dat er voor de geboorte reeds geslachtsverschillen aanwezig zijn in de hersenen. En natuurlijk zijn er hormonale verschillen tussen mannen en vrouwen.

...aangeleerd

Daarnaast zijn er onderzoeken die benadrukken dat verschillen tot stand komen door wat we leren. Doordat bijvoorbeeld alle speelgoedwinkels speelgoed maken dat roze en glitterig is voor meisjes en blauw en stoer is voor jongens, gaan kinderen leren ‘dat het zo hoort’. Deze clichés hebben een invloed op het gedrag. Kinderen gaan zich aanpassen volgens wat zij geloven wat hoort voor een jongen of meisje. Zo zullen meisjes die weten dat ze een meisje zijn, minder agressie vertonen dan meisjes die dit niet leerden. Kinderen kunnen ook onderling erg streng voor jongens of meisjes die niet doen wat ‘hoort’. Zo worden normen aangeleerd en van generatie op generatie overgedragen.

Een mengeling

Verschillen tussen jongens en meisjes ontstaan waarschijnlijk door beide: door wat aangeboren is en door wat we leren. Elke jongen en meisje maken daar bovenop, voor zover dat mogelijk is, ook nog eigen keuzes over hoe ze zich gedragen en hoe ze eruit willen zien.