Mannen moeten volgens het cliché stoer en macho zijn en de held uithangen, vrouwen moeten zorgend zijn en lief. 

Homofobie: buiten categorie

Mensen die vasthouden aan deze clichés, hebben het soms moeilijk met wie zich niet gedraagt zoals dat zogenaamd hoort voor een man of vrouw. En dat ondervinden in de eerste plaats holebi’s en transgenders. Holebi’s en transgenders beantwoorden nu eenmaal niet altijd aan de clichés en traditionele ideeën over mannen en vrouwen. Homojongens gedragen zich volgens de norm vaak als ‘vrouwelijk’. Lesbische meisjes zijn vanuit die ogen vaak ‘jongensachtig’. Ze worden op hun uiterlijk afgerekend en ze worden bekritiseerd omwille van de manier waarop ze zich gedragen. Het feit dat ze vallen op hetzelfde geslacht is dus niet persé hetgene wat mensen moeilijk aanvaarden. Het zijn vooral de vastgeroeste traditionele ideeën over hoe mannen en vrouwen zich horen te gedragen, die aan de grond liggen van homofobie of holebifobie en transfobie.

Eigenlijk zijn die clichébeelden over mannen en vrouwen voor iedereen lastig. Want niemand past helemaal in het cliché. En toch worden mensen die anders zijn vaak niet aanvaard in onze maatschappij of worden hun sterke, maar atypische kanten niet gezien: op school, in de jeugdbeweging, op het werk. 

Homofobie: bij wie

Traditionele ideeën over mannen en vrouwen en holebifobie komen meer voor bij mensen die religie belangrijk vinden, maar zij zijn zeker niet altijd degenen die holebi’s uitschelden of aanvallen. Mensen die moeilijk een plaats vinden in de maatschappij, zoals mensen zonder goede opleiding, zonder (goede) job of zonder vooruitzichten op een job, kunnen ook erg vasthouden aan strakke ideeën over hoe mannen en vrouwen zich horen te gedragen. De strakke ideeën geven hen immers houvast om te weten hoe ze zich moeten gedragen om ondanks hun (vermeende) plaats in de maatschappij respect te krijgen. Mannen zijn vaker holebifoob dan vrouwen, vooral mannen die zichzelf erg cliché mannelijk gedragen. Mensen die weinig in contact komen met minderheden, om het even dewelke, zijn ook meer holebifoob. Jongeren zijn minder holebifoob dan ouderen, maar zij gaan niet minder holebi’s uitschelden of aanvallen.