Het maandelijks terugkerende proces waarbij een eicel rijpt, gevolgd door de ovulatie en de menstruatie noemen we de menstruatiecyclus. Elke 24 tot 35 dagen herhaalt deze cyclus zich.

Rijping

Als vrouw word je geboren met honderdduizenden eicellen in je 2 eierstokken. Vanaf de puberteit rijpt er één keer per maand in ongeveer 14 dagen in één van die eierstokken een eicel onder invloed van het hormoon oestrogeen.

Eisprong

Bij de ovulatie of eisprong komt de rijpe eicel vrij in de eileider. Intussen is het baarmoederslijmvlies onder invloed van het hormoon progesteron uitgegroeid en geschikt voor het eventueel nestelen van een bevruchte eicel.

Afdaling

Daarna daalt de eicel via de eileider af naar de baarmoeder. Een eicel blijft dan nog tot 24 uur leven en kan tijdens deze periode bevrucht worden door een zaadcel.

Menstruatie

Intussen wordt je baarmoederslijmvlies dikker: klaar voor het eventueel nestelen van een bevruchte eicel. Als de eicel in die periode niet bevrucht wordt, dan blijft ze niet in de baarmoeder. Ze lost op en wordt samen met het verdikte baarmoederslijmvlies afgebroken 12 tot 16 dagen na de eisprong. Dit afgebroken slijmvlies verlaat je lichaam, samen met bloed. Die week heb je dan je menstruatie. Daarna rijpt er een nieuwe eicel en is er opnieuw een eisprong.

De menstruatiecyclus start op de eerste dag van je menstruatie en eindigt op de laatste dag voor de volgende menstruatie. De volledige cyclus herhaalt zich gedurende je hele vruchtbare periode (vanaf je eerste menstruatie tot aan de menopauze).