Een hiv-infectie verloopt in 4 fasen. Aids is de laatste fase. In de aidsfase is het afweersysteem zodanig aangetast dat het lichaam zich niet langer kan verdedigen tegen ziektekiemen. Door de medische opvolging en behandeling komt aids in België bijna niet meer voor.

Vier fasen

Fase 1: primo-infectie of seroconversie

Het hiv-virus dringt het lichaam binnen en vermenigvuldigt zich. Na enkele dagen of weken komt het afweersysteem in actie. Sommigen hebben hierdoor griepachtige symptomen. Er is in deze fase veel virus in het lichaam aanwezig (hoge virale lading). Iemand met hiv is dan zeer besmettelijk. Na de aanmaak van antistoffen daalt de virale lading sterk.

Fase 2: geen klachten of symptomen

Deze fase verschilt van persoon tot persoon. Bij de ene duurt ze jaren, bij de andere enkele maanden. Het is afhankelijk van de agressiviteit van het hiv-virus en de sterkte van het afweersysteem.

Fase 3: symptomatische fase

Je lichaam beschikt over een afweersysteem dat het menselijk lichaam verdedigt tegen ziekteverwekkers als virussen, bacteriën, parasieten en schimmels. Het afweersysteem geraakt beschadigd. Hierdoor komen klachten voor. Vermoeidheid kan bijvoorbeeld chronisch worden. Kwaaltjes, zoals schimmelinfecties in de mond, komen op.

Fase 4: aidsfase

Het afweersysteem is zodanig aangetast dat het niet meer kan optreden tegen ziektekiemen. Hiv gebruikt voornamelijk de witte bloedcellen (ook wel CD4-cellen genoemd), een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Iemand met aids wordt vatbaar voor infecties die geen kans zouden hebben als de afweer goed zou werken. Uiteindelijk overlijdt iemand met aids aan de gevolgen van die infecties.

Behandeling

Tijdig starten met hiv-medicatie voorkomt de aantasting van het afweersysteem. Hiv is daardoor een behandelbare aandoening geworden. Een lang en kwaliteitsvol leven is mogelijk. Relaties aangaan, vrijen, een huis kopen, op reis gaan... Het blijft allemaal mogelijk.